Roy Ruepert

Uitspreken
De coming-out is een fenomeen dat sterk verankerd is in westerse culturen. Het verwijst naar de stap die mensen die zich niet als hetero identificeren, zoals LGBTQIA+ personen, moeten nemen om openlijk voor hun identiteit uit te komen. Het is geen vanzelfsprekend proces, maar een actie waarbij je jezelf hoorbaar maakt, een grens overgaat, risico's neemt en iets wat verborgen was, zichtbaar maakt. Deze gelaagdheid is zeer complex.
In mijn artistiek en educatief onderzoek: Uitspreken, heb ik onderzocht hoe deze gelaagdheid van de coming-out zichtbaar gemaakt kan worden, zodat er meer empathie en inleving rond dit thema ontstaat. Ik probeerde de complexiteit van het coming-outproces te begrijpen door verhalen te verzamelen van queer personen die zelf een coming-out hebben meegemaakt, en van ouders die dat proces van dichtbij hebben beleefd. Als beeldend kunstenaar geloof ik dat kunst een krachtig middel is om zulke ervaringen tastbaar te maken.
Voor mijn onderzoek vroeg ik twintig mensen een beeld te maken bij een opgehaald coming-outverhaal. Met deze creatieve interventie onderzocht ik hoe zulke persoonlijke verhalen raken, aanzetten tot reflectie en hoe het onzichtbare via beeld zichtbaar kan worden gemaakt.
Ik voelde me gesteund en aangemoedigd door de reacties van mijn medestudenten, ik werd ook gemotiveerd door het luisteren naar hún verhalen. Dit onderstreepte voor mij opnieuw dat onderzoek nooit in volledige afzondering wordt gedaan.

Urgentie:
In deze tijd, waarin mensenrechten wereldwijd onder druk staan en verhalen van geweld en uitsluiting tegen de LGBTQIA+ gemeenschap regelmatig het nieuws halen, wordt het belang van je uitspreken steeds groter. Hoewel dat soms moeilijk is, kan het een krachtig geluid van trots, moed en protest zijn, niet alleen voor jezelf, maar ook voor diegenen die (nog) geen stem durven of kunnen laten horen.

Visie:
Als artisteducator wil ik via kunst ruimte geven aan verhalen die anders vaak ongezien blijven. In mijn werk probeer ik op een zorgvuldige manier persoonlijke ervaringen, zoals die rond queer identiteit en coming-out, te verbeelden en te delen. Ik geloof dat beeldende kunst kan helpen om gevoelige thema’s invoelbaar te maken en bij te dragen aan meer begrip en openheid. Ik ben van mening dat de wereld erg mooi is, dit moeten we blijven zien en hier moeten we voor blijven vechten.

Doel:
Met mijn onderzoek wil ik anderen aan het denken zetten, zonder te pretenderen de waarheid in pacht te hebben. Ik zie mijn rol als iemand die luistert, verbindt en uitnodigt tot reflectie en gesprek, waarbij kunst en expressie mijn belangrijkste middelen zijn. Gelijkwaardigheid vind ik essentieel, en dit thema wil ik ook in de toekomst centraal blijven stellen in mijn werk.

This page was last updated on June 26, 2025