Go to the main content Arrow right icon
Uit het Oog, Fotograaf: Eva Krammer
Uit het Oog, Fotograaf: Eva Krammer

Uit het oog

 

 

Het is woensdag

Op woensdag zie ik mijn dochtertje

Soms

1x per maand


Gisteren sliep ik in een fietsenstalling

 

Wat weten we eigenlijk van vrouwen die dak- of thuisloos zijn? Eva Krammer (zij/haar) onderzocht deze vraag door met Amsterdamse dak- of thuisloze vrouwen individueel een creatief proces aan te gaan. De vrouwen kozen om hun talent te gebruiken, een spannend plan uit te voeren of een droom uit te laten komen. Tijdens dit maakproces ontstonden gesprekken die de basis vormen voor theaterteksten waarin dakloosheid onder vrouwen invoelbaar wordt.

Dakloosheid groeit al jaren in Nederland. Volgens de laatste onderzoeken is 1/3 van de daklozen vrouw, veel meer dan eerder werd gedacht. De meeste vrouwen blijven onder de radar, slapen bij iemand op de bank, in een auto of garage. Ik wil de verhalen van deze vrouwen zichtbaar maken. Samen met hen.

Fotograaf: Eva Krammer

De grote vraag is of je verhalen kan delen van vrouwen die gemarginaliseerd zijn. Wat betekent het om hun verhalen te delen? Hoe willen zij zelf gezien of gehoord worden? In de theaterteksten zoekt Eva naar een manier om de vrouwen zelf aan het woord te laten: hoe zij naar de wereld kijken, wat het betekent om dakloos te zijn en ook welke dromen en passies ze nog altijd hebben.

Het delen van verhalen over of van anderen, zeker wanneer het verhalen zijn van gemarginaliseerde groepen mensen, wordt regelmatig bekritiseerd. En terecht. Het is goed dat er tegenwoordig anders gekeken wordt naar spreken voor of over anderen. Toch laten we veel liggen als we het volledig en radicaal afwijzen.
Fotograaf: Eva Krammer
Ik hoop in de toekomst nog vaak verhalen te kunnen maken met, door en over mensen die we te weinig zien en horen.

Eva is theatermaker en theatervormgever. Ze houdt van de samenwerking die er plaatsvindt tijdens het repetitieproces en het feit dat je van tevoren niet weet wat deze samenwerking voor eindresultaat heeft. Juist in dit niet weten ligt de kracht. Juist in het niet weten kan kunst ontstaan. Datzelfde geldt voor kunsteducatie: kunsteducatie is een maakproces, een samenwerking, waarvan je van tevoren niet weet wat de uitkomst is.

Fotograaf: Eva Krammer 

This page was last updated on June 25, 2025