Go to the main content Arrow right icon
Bram de Smit
Bram de Smit

Bram (hij/hem) is schrijver, muzikant en audiovisueel maker. Via zijn uitingen doet hij vaak onderzoek naar wat het betekent om mens te zijn. Hij laat zich breed inspireren en werkt graag met veel verschillende mensen, vormen en media. Zijn werk wordt hierdoor gekenmerkt door intertekstualiteit, maar ook door humor en intimiteit. Naast zijn afstudeerbundel Er is iets met de mensen, verschijnt hij deze zomer in een bundel ter ere van het 25-jarige bestaan van de Tilburgse boekenmarkt, maakte hij de podcast de Procespuzzel en won hij met zijn band De Tuinhuis de Song van het Jaar 2022 van 3voor12 Tilburg.

 

Er Is Iets Met De Mensen

 

Ik ben de verteller.
Het leek me wel zo handig om dat vast te stellen.
Ik ben de verteller en er is iets met de mensen.
Met jullie.
 
Ik denk dat ik even opnieuw moet beginnen.
 
Ik ben de verteller en ik ben de verteller omdat ik iets heb te vertellen.
 
Nee.
Wacht.
Oké.
 
Ik was er nooit en toen was ik er plots wel.
Ik bestond opeens.
Ik hing boven iets waarvan ik later leerde dat het een stad heet, met straten en huizen en lampen en-
Nou goed, jullie kennen het.
Dit is waar ik jullie ontmoette. De mensen. Jullie zijn fascinerend.
            Jullie hebben weinig ruimte en dus enorme torens om in te wonen, maar ook heel veel plaats met enorme torens die bijna alleen maar op zondagen gebruikt worden. Jullie stoppen van alles in je mond en het komt er bijna allemaal ergens anders weer uit. Jullie zetten jezelf uit en aan en uit en aan en uiteindelijk weer uit. Soms, ik weet niet waarom, praten jullie met elkaar zonder iets te zeggen. Of zonder te zeggen wat jullie willen zeggen.
 
Ik doe zoveel niet wat jullie wel doen. Ik woon nergens, ik heb geen lichaam om dingen in te stoppen, ik hoef niet te slapen en ik kan niet eens praten. Of nou ja, ik kan wel praten, maar jullie kunnen me niet horen.
 
Er is iets met jullie. Ik wist het vanaf het moment dat ik jullie ontmoette. Jullie zijn ingenieus. Jullie laten anderen voor je werken, kunnen vechten tegen het water en hebben deuren. Dat laatste heb ik zelf niet nodig, maar is naar mijn mening een van jullie grootste uitvindingen. Jullie zijn goed in dingen zo makkelijk mogelijk maken.
            Jullie zijn ook heel erg goed in dingen ongelooflijk moeilijk maken.
 
Er is iets met de mensen en ik wist het meteen en ik wilde het begrijpen. Ik ben bij jullie geweest. Ik heb jullie gezien en gehoord. Ik liet me leiden door mijn intuïtie. Soms volgde ik iemand op een afstand voor heel even, soms ben ik jarenlang heel dichtbij geweest. Ik heb niet alles kunnen doorgron
den, daarvoor zijn jullie te verschillend. Toch lijken jullie allemaal een beetje op elkaar.
 
Er is iets met de mensen en ik vind het fascinerend. Er is iets met de mensen en ik heb ze gevolgd. Er is iets met jullie en ik vertel graag wat ik heb geleerd.

This page was last updated on July 4, 2023