Go to the main content Arrow right icon

Mirte Lauwen

Docent Beeldende Kunst en Vormgeving
Bachelor
Mirte Lauwen
Mirte Lauwen

De stilte doorbroken: de zoektocht naar mijn Indische identiteit.

Het Indische verleden, gehuld in stilte en vergetelheid, vormt het startpunt van mijn creatieve reis. Als een kunstenaar van gemengde afkomst heb ik persoonlijk ervaren hoe het zwijgen over dit verleden een barrière kan vormen voor het omarmen van mijn identiteit. Met mijn werk streef ik ernaar deze stilte te doorbreken en een stem te geven aan de verhalen die verloren zijn gegaan.

In mijn werk probeer ik verschillende verhalen tot leven te brengen door de combinatie van papier, was en specerijen. Met behulp van diverse geuren, kleuren, texturen en structuren wil ik de toeschouwers uitnodigen deel te nemen aan een multidimensionale ervaring die niet alleen gezien kan worden, maar ook gevoeld en geroken. De vellen hangen zorgvuldig aan de muur en in de ruimte, overlappen elkaar en vloeien samen tot een beeld. Het aanwezige aardse palet van tinten domineert, waardoor een sfeer van verborgenheid en zelfbespiegeling ontstaat.

Wanneer je voorbij de oppervlakte van de vellen kijkt, openbaart zich een diepere betekenis. De overlappende vellen papier symboliseren de gelaagde geschiedenis en culturele identiteit. Elke laag vertegenwoordigt een herinnering, een verhaal en een emotionele resonantie die onthuld willen worden. Het gaat verder dan alleen het visuele aspect. In mijn werk streef ik naar een extra dimensie toe te voegen door gebruik te maken van geur. De geuren van specerijen vermengen zich met de ruimte en roepen herinneringen en verhalen op. De toeschouwer wordt uitgenodigd dit te ervaren en hun eigen verhalen en herinneringen te delen. Op deze manier wordt kunst een middel tot dialoog, waarbij het verleden tot leven komt en het zwijgen doorbroken.

Ik hoop dat mijn werk mensen met verschillende achtergronden zal aanspreken en hen zal aanmoedigen om te reflecteren op hun eigen geschiedenis en culturele erfenis. Door het creëren van een ruimte waarin de zintuigen worden geprikkeld, wordt kunst een brug tussen verleden en heden, tussen verschillende perspectieven en verhalen.

This page was last updated on June 12, 2023