Go to the main content Arrow right icon

Jesse Averdijk

Docent Beeldende Kunst en Vormgeving
Bachelor
jesse1
Through Portals

Door Portalen / Through Portals

Ik ben het laatste jaar bezig geweest om met een grote serie werk maken die gezamenlijk een kijk bieden in een andere wereld. Een wereld bewoond door kleurrijke dieren die veel vergelijkingen heeft met de onze. Ze koken, werken, reizen, dansen en doen nog veel meer dingen die wij in ons dagelijks leven ook doen. Echter verschillen ze in gedrag van ons. Hun wereld functioneert bijna meer als een festivalcamping, waar gewoontes, als schaamte, overlast en nachtrust laag op de prioriteitenlijst staan.

Ik merk dat ik als maker niet snel een proces induik met een vast plan of doel waar ik naartoe werk. Integendeel zelfs. Vaak maak ik iets dat terplekke zijn inspiratie uit de omgeving of situatie trekt of voeg ik spontane grappen of herinneringen toe die mij te binnen schieten. Ik laat mij ook zelden leiden door maatschappelijke conflicten of politiek. Ik ga te werk door te kijken naar mijn kring van mensen, spontane situaties en het werk dat ik hier, buiten projecten om produceer. Ik stel dan de vraag “Wat trekt mij aan en zou ik willen proberen te gebruiken in later werk?”. Hieruit kies ik elementen van werken die voor mij een goede samenhang hebben en zet ze om in een aantal regels die ik aanhoud in het produceren van komende werken. Binnen deze regels kan ik in een project een ritme opbouwen en een consistentie in mijn werk creëren. Hierdoor heeft het werk naast het hebben boel visueel herkenbare elementen ook de mogelijkheid om conceptueel met elkander een goede samenhang te hebben. En hoewel de wetten van de deze andere wereld zelf veel vrijheid bieden in wat ik kies uit te beelden bieden de regels in mijn manier van werken wat meer houvast.

Er is niet veel symbolisme te zien op het paneel. Dit is omdat ik erop doel dat mijn werk toegankelijk is voor iedereen en daarom niet zo veel participatie verwacht van de kijker om te snappen waar het over gaat. Het werk moet te begrijpen zijn op eerste opslag. Doch kies ik er alsnog voor om hier en daar kleine Easter eggs te verstoppen voor hen die wat dichter op het doek gaan staan. Humor staat uiteindelijk centraal in de verhaalvertelling.

This page was last updated on June 12, 2023