Go to the main content Arrow right icon

Jamie Schuurman

Docent Beeldende Kunst en Vormgeving
Bachelor
Jamie-IMG_20230531_133041077
Geen titel

Andere wereld

Felle kleuren en een andere, tijdelijke wereld. Even uit de sleur van ons dagelijks leven en uit de sleur van onze dagelijkse omgeving. Ik voelde mij nooit thuis op deze wereld en in deze maatschappij. Het is niet dat ik mij niet redde, maar ik was altijd op zoek. Ik was op zoek naar hetgeen waar ik mij volledig op mijn plek zou voelen. Deze zoektocht heb ik onbewust meegenomen naar ArtEZ. Tijdens de opleiding Docent beeldende kunst en vormgeving heb ik veel materialen aangeraakt om te bereiken wat ik wilde met mijn kunst. Na al die experimenten komt het erop neer dat fotografie het beste medium is waarmee ik mijn doel kan bereiken. De afgelopen jaren hield ik mij vooral bezig met felle kleuren en met het vervormen van de realiteit. Zo heb ik mij ook verdiept in het surrealisme, waarin ze een beproeving doen op fantasie en dus ook die realiteit vervormen. Ik heb andere werelden verbeeld doormiddel van het maken van doorgangen en doormiddel van tekeningen waarin alledaagse elementen samengevoegd werken. Het werd uiteindelijk een explosie van kleur en een ontdekking van de fantasie van een individu.

Tekening uit het proces

Met fotografie werd het mijn uitdaging om aan de slag te gaan met de huidige werkelijkheid. Ik begon met experimenteren met verschillende soorten fotografie zoals portretfotografie en straatfotografie. Door straatfotografie ben ik gekomen tot de foto’s die ik nu toon tijdens de finals. Het werd dus een zoektocht naar die andere wereld in onze wereld, waar ik me in thuis kan voelen. Ik kwam tot de conclusie dat ik dit terugvond in evenementen. Evenementen hebben als doel dat mensen even de zorgen kunnen loslaten. Enthousiasme en vreugde zijn gevoelens die moeten worden bereikt tijdens evenementen. Specifiek carnaval en kermis zijn de plaatsen waar mijn interesse het meest ligt. Hier komen de felle kleuren terug. Je waant je echt even in een andere wereld. De zoete geur van de oliebollenkraam, de rook van de rookmachines die de gekleurde lichten lijken te verlengen op het kermisterrein. Blije mensen, allerlei gekleurde kostuums, even geen verplichtingen.

Andere wereld

Het interessante aan foto’s maken tijdens deze evenementen, is om ze zo te maken dat ze niet meer te herleiden vallen. Het wanneer en waarom doet er niet meer toe van het afgebeelde. Het afgebeelde zorgt er juist voor dat de fantasie wordt geprikkeld. De verschillende verhalen die individuen bedenken bij mijn foto’s vind ik prachtig. Mijn foto’s worden vergeleken met filmscènes. Het wordt een ontdekkingstocht waarbij het beeld ervaren wordt. Fotograaf Stephen Shore vraagt de toeschouwer zijn ogen over het beeld te laten glijden om zo ontdekkingen te doen. Het kijken wordt zo een fysieke ervaring. Ik hoop dat ik de toeschouwer dit ook kan laten doen met mijn foto’s. Wanneer je langer kijkt, zul je meer ontdekken. Ik ga nu niet verklappen wat er te ontdekken valt.

Wat doet het fotografie met de werkelijkheid? Foto’s zoals ik ze toon tijdens de finals zijn zowel fysieke objecten als illusies van een blik op de werkelijkheid. Het is mijn blik op hoe ik de wereld graag zie. Daarbij gebruik ik elementen vanuit onze werkelijkheid om de realiteit te vervormen. De foto Andere wereld is een geabstraheerd beeld geworden. Het lijkt zijn diepte verloren te hebben. De felle kleuren zien wij niet veel terug in onze dagelijkse omgeving en er ontstaan geometrische vlakken. Maar wanneer je langer kijkt, zul je zien dat het lijkt alsof er een andere wereld ontstaat.

Doorgang

Met mijn werk wil ik mensen verwonderen en betoveren. Ik wil de ervaring van het kijken meegeven door het als een foto aan te bieden. Daarbij neem ik de toeschouwer mee in mijn perspectief op de wereld.

This page was last updated on June 12, 2023