Go to the main content Arrow right icon

Luca Oosterloo

Graphic Design
Bachelor
Luca Oosterloo, Het Bestaan Uit Allen
Luca Oosterloo, Het Bestaan Uit Allen

Het Bestaan Uit Allen

Het Bestaan Uit Allen is een manifestatie en verkondiging van een nieuw tijdperk; het Symbioceen. Binnen dit tijdperk bestaan mens, natuur en technologie in wederzijdse afhankelijkheid, binnen dynamische netwerken. Het doel is om de huidige dominante Modernistische ideologie – het Antropoceen –, waarin de mens de Aarde beschouwt als een verlengstuk van zijn eigen handelen, te doorbreken. 

Om deze transitie te realiseren, is een radicaal nieuw perspectief nodig waarin zowel menselijke als anders-dan-menselijke entiteiten door wederzijdse afhankelijkheid de ruimte en mogelijkheden krijgen om op aarde te leven. Het project bestudeert en benadrukt het belang van de transitie richting het Symbioceen om zo gezamenlijk toe te kunnen werken naar een ‘Bestaan Uit Allen’. 

Inleiding van mijn scriptie:

De verkondiging van het Symbioceen – waarin de mens, natuur en technologie een nieuwe symbiotische relatie met elkaar aangaan – staat centraal binnen mijn scriptie. De urgentie speelt in op de toenemende crisissen die in mijn optiek geleid hebben tot onzekere tijden en een absurdistisch bestaan. Door de huidige hiërarchie tussen de drie termen op kritische wijze aan het licht te brengen, dient het onderzoek tot een reflectie op de totstandkoming van de bestaande hiërarchie en als verkenning van mogelijke tegenreacties, waardoor het bestaan tot een symbiotische relatie gevormd zou kunnen worden.  

Tevens is het ook een oproep aan ontwerpers om zich te distantiëren van de huidige werkmethodiek, die in nauw verband staat met de heersende kapitalistische ideologie. De rol die de ontwerper hierin vervuld spreekt een symbiotisch geheel tegen. Voor de ontwerper is het belangrijk om inzicht te verwerven in de ideologie van het Symbioceen, om zich zo op nieuwe wijze te kunnen positioneren.  

Het eerste deel – De Illusie Van De Moderniteit – gaat in op de centralisatie van de mens die geleid heeft tot de toenemende confrontaties met (hedendaagse) crisissen die het Antropoceen kenmerken. Er zal dieper worden ingegaan op de impact van de Industriële Revolutie en het opkomende kapitalisme, als beginselen van de breuk tussen mens en Aarde. Vervolgens wordt de huidige hiërarchie tussen mens, technologie en natuur in beeld gebracht om zodoende te kunnen beargumenteren dat de Moderniteit een denkbeeld teweeg heeft gebracht dat niet in relatie staat tot de werkelijkheid; een denkbeeld waarvan we ons moeten distantiëren om de overgang naar het Symbioceen in werking te stellen.  

Binnen het tweede deel – Introductie tot het Symbioceen – wordt er gekeken naar de urgente vraag naar het Symbioceen, het tijdperk waarin mens, natuur en technologie in harmonie bestaan door wederzijdse afhankelijkheid. Dit zal onderbouwd worden met de actor-netwerktheorie, waarin het bestaan bestaat uit afhankelijke actoren die continu met elkaar vervlochten zijn in verschillende netwerken. Deze theorie kan de mogelijkheid bieden tot het creëren van een bestaanswijze die beter aansluit bij de ideologie van het Symbioceen.  

Het derde deel – Ontwerper Binnen De Geest Van Het Symbioceen – zal de rol van de ontwerper ter discussie stellen door stil te staan bij het feit dat deze in de huidige tijd hoofdzakelijk in dienst is van het kapitalisme en hierdoor medeverantwoordelijk is voor de problematieken van het Antropoceen. De ontwerper draagt daarom de plicht om binnen de transitie richting het Symbioceen, zijn rol grondig te veranderen. Het doel van dit deel is om een alternatieve ontwerpmethodiek – onderzoekend ontwerpen – in kaart te brengen die in harmonie staat met de vervlechting van actoren en daarnaast de ontwerper nieuwe kansen biedt om zijn creativiteit in te zetten met waarde.   

Het Bestaan Uit Allen is een onderzoek waarin gezocht wordt naar een vernieuwende kritische manier van denken, die de lezer binnen zijn eigen omgeving zou kunnen inzetten. De intentie is om initiatieven in gang te zetten om gezamenlijk te werken richting een symbiotisch bestaan uit allen. Mijn scriptie vormt hiervoor het fundament door antwoord te geven op de vraag: ‘Hoe zal een symbiotische relatie tussen mens, natuur en technologie de definitie van het bestaan veranderen?’

This page was last updated on June 17, 2023