Go to the main content Arrow right icon
Juliët Nijland, Beyond the Page
Juliët Nijland, Beyond the Page

Beyond the Page

'Beyond the Page' is de verbeelding geworden van mijn scriptie 'De Digitale Extensie en Existentie', waarin ik onderzoek heb gedaan naar de digitale potentie van kunstenaarsboeken. Met dit project streef ik ernaar om een digitale mentaliteit op te wekken bij analoge ontwerpers, aangezien het kunstenaarsboek zijn bestaan volledig heeft laten afhangen van zijn fysieke eigenschappen. Naar mijn mening is de zoektocht naar de ideale omstandigheden waaronder dit nostalgische medium kan voortbestaan, het negeren van de oneindige mogelijkheden die zijn ontstaan met de opkomst van nieuwe digitale media.

 

In mijn scriptie heb ik verschillende mogelijkheden benoemd voor het uitbreiden van het digitale kunstenaarsboek, namelijk de vergroting van de toegankelijkheid, non-lineariteit en interactiviteit. Deze aspecten vormen de sleutel tot het ontgrendelen van de digitale potentie van het kunstenaarsboek.

 

Allereerst biedt de digitale benadering de mogelijkheid om het kunstenaarsboek toegankelijker te maken voor een breder publiek. Traditioneel gezien zijn kunstenaarsboeken vaak zeldzame en kostbare objecten die alleen toegankelijk zijn voor een selecte groep mensen, zoals verzamelaars, galeriebezoekers en onderzoekers. Door de digitalisering kunnen kunstenaarsboeken echter worden gedemocratiseerd en wereldwijd beschikbaar worden gesteld via online platforms. Hierdoor kunnen meer mensen genieten van en interactie hebben met deze unieke vorm van artistieke expressie.

Daarnaast opent de digitale benadering de deur naar non-lineariteit binnen het kunstenaarsboek. In de analoge wereld is de leeservaring van een boek vaak een lineaire reis, waarbij de pagina's in een bepaalde volgorde worden doorlopen. In het digitale domein kunnen kunstenaars echter experimenteren met niet-lineaire verhalen en verschillende paden creëren voor de lezer om te verkennen. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor artistieke expressie en narratieve structuren die niet beperkt zijn tot traditionele lineaire vormen.

Ten slotte biedt de digitale benadering de mogelijkheid tot interactiviteit in het kunstenaarsboek. Interactiviteit maakt het mogelijk voor lezers om actief deel te nemen aan het boek, in plaats van alleen passieve toeschouwers te zijn. Door interactiviteit toe te voegen, kan het kunstenaarsboek een meer meeslepende en betrokken ervaring bieden, waarbij de lezer wordt uitgenodigd om op persoonlijke wijze deel te nemen aan het artistieke werk.

This page was last updated on June 17, 2023