Go to the main content Arrow right icon
Novadehoohoofdfotonieuw
Novadehoohoofdfotonieuw

MIDDAG, AAND, OGGEND

Over mijn strip

‘Middag, Aand, Oggend’ is een stripverhaal dat ontstaan is uit gesprekken die ik had met Zuid-Afrikaanse sekswerkers via Zoom. Het verhaal volgt Akhona, een Zuid-Afrikaanse sekswerker die opgepakt wordt door een politieagent na een
avondje stappen. Alleen verandert de arrestatie in een ontvoering waardoor Akhona overgeleverd wordt aan gevoelens van angst en machteloosheid.

Zuid-Afrikaanse sekswerkers zoals de fictieve Akhona zijn enorm kwetsbaar, ze zijn arm en hebben weinig familie of vrienden. Daardoor zijn ze een makkelijk doelwit voor moord of verkrachting. Daarnaast heeft sekswerk een illegale status in het land, en politieagenten misbruiken op perverse wijze hun macht. Met het verhaal van Akhona wil ik een stem geven aan honderden soortgelijke verhalen van vrouwen in heel Zuid-Afrika.

Je vraagt je misschien af, wat heeft deze witte Nederlandse vrouw te maken met het Zuid-Afrikaanse genderconflict? Ik neem deze vraag serieus, ook omdat mijn geboorteland (Nederland) een van de landen is die Zuid-Afrika gekoloniseerd heeft. Ik geloof dat de door Nederland ingevoerde apartheidsmaatregelen veel te maken hebben met de huidige positie van vrouwen in Zuid-Afrika. In mijn essay leg ik uit hoe dit zit, en in mijn stripverhaal lees je hoe diep één leven nu nog getroffen kan worden door zo’n stukje geschiedenis.

Over mij

Zoals je leest heb ik een groot onderwerp gekozen, en dat is misschien wel het meest
kenmerkende aan mijn werk. Ik wil het niet over alledaagse dingen hebben, maar over dingen die pijn doen, of juist dingen die heel mooi en opwindend zijn. Een groot thema in mijn eigen leven is de plotselinge dood van mijn vader. Dat heeft mij veranderd. Ik zeg soms: “Ik heb een gebroken hart, maar daardoor heb ik leren lijmen”. Ik weet nu wat er voor mij écht toe doet en dat zijn diepgaande verbindingen met andere mensen. Een thema wat bij mij altijd zal terugkeren is het kunnen leunen op de ander, en de ander kunnen laten leunen wanneer het nodig is.

This page was last updated on April 20, 2023