Go to the main content Arrow right icon

Marit Leenders

Comic Design
Bachelor
Marit Leenders CD4 1
Marit Leenders CD4 1

KEERPUNT

Mijn meesterproef “Keerpunt” gaat over het voelen van, het verwerken van en het accepteren van verdriet.
Met dit verhaal wil ik een platform bieden voor slachtoffers van seksueel misbruik.

Wanneer ik zwem is het; het water en ik alleen.
Ik bepaal mijn eigen ritme, heb controle over mijn bewegingen en het water begeleidt mij naar de overkant. Maar zwemmen vergt energie en wilskracht. Ik zal moeten blijven zwemmen wil ik niet verdrinken. En ik zal rust moeten nemen wil ik niet uitgeput raken. Het draait om balans. Wanneer lever ik iets in en wanneer krijg ik er iets voor terug.

 

In de gesprekken met mijn therapeut heb ik ook de juiste balans moeten vinden voor ruimte van mijn verdriet. Verdriet waar ik mij vroeger van af zette. Ik had snel het gevoel dat het mij overviel, dat ik erin verdronk en daarom ging ik het uit de weg.

“Het is heel normaal dat jij je seksuele trauma dusdanig hebt onderdrukt dat je er daardoor emotioneel niet meer goed bij kan. Je zegt net dat je, je trauma’s wilt leren verwerken maar ik denk dat het veel belangrijker is om eerst je verdriet van dat trauma een plekje leert geven.” Terwijl ze haar zin afmaakt geeft ze mij de tissue box aan.

Ben ik aan het huilen?

 

Mijn werk gaat veel meer over de nasleep van seksueel trauma dan het trauma an sich. Ik wil ruimte bieden voor slachteroffers om te kunnen spreken over de nasleep van trauma. Met dit boek hoop ik een helpende hand te geven aan medeslachtoffers van seksueel misbruik. Ik wil laten weten dat je er niet alleen voor staat en dat het proces van verwerken in golven gaat.

Soms voel ik me zo verdrietig dat ik het gevoel heb dat het nooit ophoudt, alsof ik me nooit meer uit dat verdriet kan bevrijden. Andere keren voel ik een kleine golf van verdriet, het ligt aan de dag of ik mij sterk genoeg voel om het te kunnen accepteren. Van tijd tot tijd lukt het accepteren van mijn verdriet en mag ik mijzelf eindelijk troosten.

 Ik hoop dat men na het lezen van dit boek een inzicht en begrip krijgen hoe veel een trauma met iemand kan doen.

 

Hoe lastig het ook is, probeer met iemand te praten over wat er is gebeurd.
Iemand die je vertrouwt. Je hoeft niet te vertellen wat er precies is gebeurd.
Misschien weet je dat ook niet.
Het is heel belangrijk dat je er niet in je eentje mee blijft rondlopen.
Door het te vertellen kun je steun krijgen en kun je geholpen worden.

 

Je kunt ook anoniem bellen of chatten met het Centrum Seksueel Geweld.
https://centrumseksueelgeweld.nl/
0800-0188 (gratis)

This page was last updated on April 20, 2023