Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Doelgericht netwerken: zo doe je dat

Een serie holle frases, het uitwisselen van een visitekaartje en het zoveelste praatje over kansen en mogelijkheden. Klinkt dit bekend? Waarschijnlijk is dit het beeld dat menigeen heeft bij een klassieke netwerkborrel. Wat kun je doen om ongemak of een gevoel van opdringerigheid te voorkomen, als je praat met potentiële opdrachtgevers of collega’s? Alumni Tim Bongaerts en Lars Meijer schreven een reeks artikelen met slechts één doel: jouw ondernemerschap verder helpen met praktische tips.

Janne Driessen, foto: Isabelle-Renate la Poutr
Janne Driessen, foto: Isabelle-Renate la Poutr

Het lijkt gemakkelijk, praten over interesses en werk. Waar ben jij momenteel mee bezig? Ik werk momenteel aan deze klus of expositie. En dan valt het gesprek stil, plotseling ben je je bewust van het gemaakte karakter van het gesprek. En wat moet je dan? Laten we je alvast één tip meegeven: netwerken is in de beste gevallen tweerichtingsverkeer. De persoon met wie je praat is vaak ook op zoek naar een mogelijkheid hun kennissenkring of werkkansen te vergroten. Daarnaast is het voor iedereen aangenaam om meer mensen te leren kennen uit het eigen werkveld, en met name zij waar later mee kan worden samengewerkt. Ondanks deze kennis, kan het moeilijk zijn om met vreemden collegiaal te spreken over eigen werk of dat van hen. Terwijl het op een feestje vaak zoveel makkelijker gaat, dan lijken de woorden bijna als vanzelf te komen.

Wanneer Tim over netwerken denkt, bekruipt hem een zeker ongemak: ‘Wat mij weerhoudt van netwerken is het idee dat de mensen die ik wil leren kennen bekwamer zijn dan ik. Dan krijg ik het idee dat ik zou moeten luisteren, in plaats van praten. Ik realiseer me dat ik geen connectie kan maken als ik niet praat, dat ik met mijn diploma zeker recht van spreken heb. Niettemin, het gevoel dat ik niet thuis hoor in dat gesprek verdwijnt niet. Ik word er langzaam beter in en meestal voel ik me binnen een paar minuten comfortabel in een gesprek. Het blijft constant een kleine drempel waar ik in ieder gesprek weer even overheen moet.’ Een paar maanden terug spraken wij met muzikant Cedric Siegers over zijn flexibele en veerkrachtige onderneming. Eén van zijn lessen die ons is bijgebleven is de gevleugelde uitspraak: ‘Netwerken is niets meer dan kletsen over gedeelde passies.’ Wij merken vaak een ongemak wanneer het eenmaal op netwerken, en alles wat erbij komt kijken, aankomt. Waar komt dit vandaan, en wat kan je hiertegen doen? We hebben weer talloze internetpagina’s voor afgestruind en doorgespit op zoek naar de beste tips over functioneel netwerken:

Lees je in. Dit lijkt logisch, maar vaak kan je van te voren zien wie er naar een bepaald evenement komt, bijvoorbeeld in een mailinglijst of op de Facebookpagina. Als je weet met wie je wil praten en hoe iemand eruit ziet maakt dat het makkelijker het ijs te breken.

Praat doelgericht. Doordat je weet wie er aanwezig zullen zijn, kan je doelgericht mensen aanspreken tijdens de borrel. Hierdoor knoop je niet onnodig gesprekken aan, terwijl je op zoek bent naar die ene persoon. Of zoals Cedric in het artikel al zei: ‘Doordat ik weet welke klussen voor mij werken en weet waar ik heen wil, loop ik niet vast in netwerken waar ik mij niet meer in thuis voel.’

Laat weten wat je kan. Wees niet bang om je voor te stellen met je beroep, of in een gesprek te laten vallen waar je mee bezig bent. Je kan niet benaderd worden voor opdrachten als mensen niet weten wat je specialisme is.

Help een ander. Netwerken doe je niet alleen om er iets aan te verdienen. Spreek je iemand waarvan je denkt: ‘Jij zou eens moeten praten met …’? Stel dat dan gerust voor.

Plan afspraken zorgvuldig. Een bekende valkuil is om met een nieuw opgedaan contact direct een afspraak te willen plannen. Onthoud dat er voor jullie allebei veel energie in zo’n middag gaat zitten. Denk goed na wat je uit de koffieafspraak wilt halen en waarom je met diegene afspreekt.

Een beetje ongemak is oké. Als een gesprek spaak loopt, om wat voor reden dan ook, is dat geen ramp. Je gesprekspartner voelt waarschijnlijk hetzelfde als jij. Probeer er doorheen te gaan, dat zal de ander ook waarderen.

Heb geduld. De meeste klussen betalen zich niet direct uit. Wanneer je een nieuw contact hebt opgedaan, kan het soms even duren voordat dit resulteert in een opdracht. Het kan helpen om je contact warm te houden, door na afloop van de borrel elkaar te volgen op social media.

Los van al deze tips in techniek, is het beste om in je achterhoofd te houden dat netwerken in de beste gevallen ook gewoon ontspannen kan zijn, met een drankje in je hand. De meest waardevolle en vruchtbare gesprekken zijn informeel, waarin ongemak naar de achtergrond verdwijnt en er wederzijdse interesse ontstaat. Succes!

Meer tips voor ondernemen na je studie