Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Sytse van der Zee publiceert beeldroman

  • Vormgeving
Sytse van der Zee publiceert beeldroman

Sytse van der Zee, illustrator en hoofd van de studie ArtEZ Comic- en Animation Design, heeft een beeldroman gemaakt: John’s Woodhouse.

Picture novel
John’s Woodhouse is geen graphic novel, het is een beeldroman of picture novel die zich richt op een publiek dat geïnteresseerd is in wat Sytse van der Zee ‘beeldlezen’ noemt. Een prentenboek voor volwassenen, waarin de ‘gaten’ tussen de beelden door de lezer worden geïnterpreteerd. Daarmee wordt de lezer meer betrokken als maker van het narratief.

Ruimte om na te denken
De huidige beeldcultuur heeft de neiging om betekenissen steeds sneller en effectiever te communiceren. Ons collectieve bewustzijn is geconditioneerd om beelden razendsnel te interpreteren. Met dit boek doet Sytse een pleidooi voor meerduidigheid, het oproepen van vragen, het tot nadenken stemmen. De tijd die dit neemt biedt ruimte om na – te – denken.

Over John Woodhouse
John Wood is de gefortuneerde directeur van een fabriek in houten keukengereedschappen. Hij heeft een verwaarloosd privéleven en misschien wel daardoor een onbedwingbaar verlangen om te kunnen zien wat zijn nabestaanden na zijn dood zullen doen met zijn nalatenschap: een fabriek, een vermogen, een villa en een huis in het bos. Dus neemt John een rigoureus besluit: hij verdwijnt.
In de vorm van beelden, brieven, tekstberichten, ansichtkaarten en flarden van dialogen, maar ook enkele verhalende scènes die alleen uit beelden bestaan, volgen we de veelal absurde ontwikkelingen die John met zijn verdwijnen in werking zet en de onderlinge spanningen die dat oplevert tussen de diverse betrokkenen. Het basisconcept voor de vertelling is het verlangen om over de grens van de eigen sterfelijkheid te kunnen zien. Het verdwijnen van de hoofdpersoon confronteert de andere personages in het boek én de lezer met de morele dilemma’s die het gevolg zijn van zijn keuze.