Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

GESPOT: Lector Artur Jaschke in trouw over de impact van zelf muziek maken en de complexiteit van wetenschappelijk bewijs

  • Muziek
  • Onderzoek

Dagblad Trouw publiceerde donderdag 7 november 2024 een artikel over de de positieve effecten van muziek maken op gezondheid en welzijn, en de uitdagingen van het wetenschappelijk bewijzen hiervan. "Muziek is geen pil. Zoals je met wetenschappelijk onderzoek kunt vaststellen of een medicijn wel of niet werkt, zo lastig is dat met muziek",  vertelt lector Music-Based Therapies and Interventions Artur Jaschke. 

Foto door Christein van Hoffen
Foto door Christein van Hoffen

In het Trouw-artikel moedigt Jaschke iedereen aan, ongeacht leeftijd of ervaring, om zelf een instrument te (leren) bespelen. Zelf muziek maken stimuleert het brein nóg intensiever dan alleen luisteren en draagt bij aan zowel de fysieke als emotionele gezondheid. 

Je doet het voor de ontwikkeling van je brein, voor je welzijn en niet voor de esthetiek. Je hoeft niet in het Concertgebouw te spelen.”

Jaschke licht in Trouw verder toe waarom het zo moeilijk is om de positieve effecten van muziek wetenschappelijk te bewijzen.

Lees het volledige artikel in Trouw.

Muziek en welzijn

Binnen Jaschke's lectoraat wordt al jaren innovatief onderzoek gedaan naar hoe muziek kan worden ingezet om mensen te helpen bij hun gezondheid en welzijn. De waarde van de inzet van muziek in een therapeutische context wordt steeds breder erkend. ArtEZ loopt ruim 20 jaar voorop in het vergaren van nieuwe kennis op het gebied van muziektherapie.