Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Filosoof Maxim Februari en kunstenaar Coralie Vogelaar over 'Manipulatie door technologie'

  • Onderzoek

Schrijver, jurist en filosoof Maxim Februari en kunstenaar en ArtEZ-docent Coralie Vogelaar praten over het lichaam en bewegingsvrijheid tijdens het online lunchevent op 25 maart 2022.
Dit event wordt georganiseerd door ArtEZ Studium Generale en Mister Motley in het kader van het gezamenlijke jaarthema: Lichaam en (on)macht.
In deze editie zoomen de sprekers in op manipulatie door technologie.

Maxim Februari en Coralie Vogelaar
Maxim Februari en Coralie Vogelaar

Manipulatie door technologie
Van onze medische gegevens tot onze bewegingsvrijheid in de publieke ruimte; het lichaam en diens bewegingen worden in steeds grotere mate gemanipuleerd door technologie. Een technologie die simplificeert en algoritmes gebruikt die vaak eenduidig zijn, terwijl de mens, met diens handelende en denkende lichaam, juist ontzettend complex is.
Neemt technologie langzaam de macht over ons lichaam over? Beweegt onze samenleving zich weg van individuele vrijheid richting totale technologische controle? Hoe wordt er vanuit de kunst gekeken naar de relatie tussen technologie, data en de bewegingsvrijheid van het lichaam? Het zijn deze vragen die tijdens het lunchevent aan bod komen.

Lichaam en (on)macht
Dit event maakt deel uit van Lichaam en (on)macht, het hoofdthema van ArtEZ Studium Generale voor het academiejaar 2021/2022. Het thema handelt over wat er gebeurt als we merken dat we veel minder controle over ons lichaam hebben dan we dachten, bijvoorbeeld door ziekte, invloed vanuit de overheid of technologie. Wat doet deze machteloosheid met ons lichaam en met de manier waarop we ernaar kijken? Samen met partner Mister Motley worden vragen rondom dit thema onderzocht en besproken met studenten, (gast)kunstenaars en (gast)academici.

ArtEZ Studium Generale
ArtEZ Studium Generale cureert en organiseert bijeenkomsten, lezingen, trainingen, podcasts en publicaties over de stand van de kunsten en haar relatie tot de uitdagingen van vandaag. Activiteiten staan ​​open voor iedereen.

Meer over het lunchevent Manipulatie door technologie


Terugkijken: videoregistratie van het lunchevent Manipulatie door technologie