Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Yuliya Globa
Yuliya Globa

Inleiding

WELAB is een onderzoek naar inclusieve dans. In vier sessies heb ik in co-creatie met een mixed-abled groep deelnemers verschillende ingangen van dans ontdekt. Zo dansten we vanuit objecten of afbeeldingen of dansten we in een gekaderde ruimte. Samen dansen was een middel voor collectief dansonderzoek. Embodied Cognition en waarneming vormden voor mij een theoretisch kader om belichaamd dansmateriaal te ontwerpen, zodat alle deelnemers vanuit perceptie en in het hier nu konden werken. Hierdoor werden deelnemers tevens medemakers en ontdekkers ongeacht hun achtergrond of beperking waar hun persoonlijke onderzoeksvraag ligt. 

Inclusie is geen vast gegeven, maar een proces dat getraind moet worden."  

Visie

Dans(kunst) moet toegankelijk zijn voor iedereen ongeacht achtergrond, beperking, herkomst of andere dingen die mensen in hokjes plaatsen. Iedereen die zich wil ontwikkelen in dans, als dansliefhebber, danser, choreograaf, dansbeschouwer of beleidsmaker, moet deze mogelijkheid krijgen. Daarom pleit ik als artist educator voor een toegankelijke danswereld en probeer mijn rollen als dansmaker, docente of onderzoeker bewust in te zetten voor dit doel. In mijn onderzoek ben ik erachter gekomen dat al deze door mij belichaamde rollen samen komen in de rol van artist educator.             

WELAB is voor mij een onderzoek naar hoe je mens kan zijn in je eigen lichaam."

Doel

Ik ervaar een grote urgentie om dansonderwijs ook voor mensen met beperkingen toegankelijk te maken. Daarbij vraag ik mijzelf af hoe ik de systemen waar ik deelgenoot van ben kan stimuleren, wakker kan schudden en duurzaam kan transformeren, zodat deze toegankelijker worden. 

Met WELAB wil ik een mogelijkheid creëren, voor mensen met heel verschillende lichamen om zich als danser en dansmaker te kunnen ontwikkelen. Binnen dit traject kunnen deelnemers ontdekken of zij een danscarrière ambiëren of niet. Middels een vervolgonderzoek en in samenwerking met andere partijen zou ik een WELAB-training kunnen vormgeven voor hen die zich verder willen ontwikkelen als danser en dansmaker. 

Ook zou WELAB een  medium kunnen zijn, waarmee ik met een mixed-abled team naar verschillende plekken kan gaan om inclusie te stimuleren.  

Waarom is jouw onderzoeksproject van belang?

Binnen WELAB heb ik mijn kracht als dansmaker helder gekregen en verder kunnen brengen. Voor mij zit de kracht in het initiëren van een proces waarin een diversiteit aan deelnemers medemakers worden. Middels dit onderzoek heb ik mijn visie over dansinclusie kunnen bekrachtigen en meer kennis gekregen over hoe ik dans toegankelijk kan maken voor verschillende mensen. Omdat ik nu de kern, de basis, heb kunnen vinden kan ik WELAB transformeren naar bijvoorbeeld het speciaal onderwijs, basisscholen of diverse bedrijven. Dat kan, omdat de deelnemers een onderdeel zijn van mijn methode.  

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 26 juni 2023

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.