Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Torsten Wouters

Interieurarchitectuur
Bachelor
Torsten Wouters
Torsten Wouters

Transformatie van structuren

Chaos creëer ik om mij heen en ordening is wat ik zoek. Mensen die chaotisch zijn stralen dat uit op hun omgeving en reageren anders op bepaalde situaties. Die chaos is dan ook terug te vinden in mijn werkmethode. Door die chaos ontstaat er in mijn hoofd geen stappenplan en ik maak geen gestructureerde analyses om iets te ontwikkelen of te creëren. Dat is de reden dat ik vaak niet kan verklaren hoe ik vanuit mijn waarneming en de ontwerpopdracht uiteindelijk tot mijn eindresultaat kom. Ik wil als hulpmiddel overzicht creëren om te begrijpen hoe ik gestructureerd beelden kan onderzoeken, om dit dan toe te passen op mijn werk, waardoor er gericht iets moois kan ontstaan. Vanuit mijn persoonlijke beweegredenen ben ik gaan kijken naar verschillende werkmethodes van architecten om deze te analyseren en samen te voegen. Van daaruit kan ik zelf gaan begrijpen hoe ik ordening en structuur kan gaan toepassen op mijn ontwerpconcepten. Waar ik geïnteresseerd in ben geraakt is duurzame ontwikkeling van gebouwen en ruimtes. Hergebruik van deze gebouwen of ruimtes is hier één van. De ontwerpmethode waarbij het gebouw of ruimte zo is ontworpen is dat het gebouw vanuit de basis kan worden uitgebreid, dat het vanuit de basis al in het teken staat van transformatie, is het structuralisme. In deze scriptie ga ik dus op zoek naar een basis voor mijn eigen transformatie én naar een basis voor transformatie van ruimtes.

Visie

Je stapt binnen het gebouw en je ziet een lang pad strekkend naar achter. Aan beide kanten is een groot doek gespannen. Meer dan 15 meter hoog. Je voelt de wind van achter langs je heen bewegen, wanneer je de deur dicht doet. Je kijkt naar voren en ziet het doek meebewegen met de gehele gang. Het lijken net golven. Golven die jou mee kunnen nemen.  Het vormt de aandachtstrekker van het gebouw. Het geeft een golvende beweging wanneer de wind langs het doek waait. Het geeft een dynamische beleving, waarbij de ruimte waarin je bevindt tot leven laat komen.



De gekozen locatie is een oude in onbruik geraakte bioscoop Cinema Palace uit 1927 die gevestigd is in deze wijk in Maastricht. Ik gebruik dit pand als casestudy waarop ik mijn werkmethode kan toepassen. Naast mijn werkmethode, die samengesteld is vanuit de inspiratie die ik uit de werk­methoden van verschillende architecten en ontwerpers haal, pas ik ook mijn hoofdvraag en deelvragen toe op het ontwerp van het gebouw. Het is van be­lang dat de oude structuur te zien blijft en doorgevoerd wordt door het gehele ontwerp.

Als ontwerper onderzoeker onderzoek ik een bestaande structuur. Daarom is mijn vraag:

Hoe kan ik vanuit de bestaande structuur, een oude of in onbruik geraakte ruimte transformeren naar een nieuwe vorm en functie?



Ik ben graag aan het experimenteren. Ook met ruimtelijke vorming zowel binnen als buiten. Ik werk vanuit abstracte vormen. Abstracte kunst kan gericht gestuurd worden en toegepast worden. Ik schilder graag. Ik laat de Lijnen op het vlak sturen zodat ze voor spanning zorgen. Het werk krijgt ruimte als ik het laat opkomen. Niet alleen in het gebouw speel en stuur ik die lijnen op het doek. Ik pas het toe om duidelijke lijnen aan te brengen in het gebouw.

Als ontwerper onderzoek hoe ik in onbruik geraakte gebouwen kan transformeren door eerst de basis of kern van het gebouw te analyseren. Allereerst onderzoek ik op een zintuiglijke manier hoe de belijning van de ruimtes en structuren op elkaar inwerken en hoe de ruimtes zich tot elkaar verhouden. Vervolgens kijk ik naar een kern grid en pas dat toe op het gebouw, waarbij ik let op de verhouding van de ruimtes. Hoe spelen de muren vanuit een open en gesloten structuur op elkaar in.  

Transformatie van omgeving en gebouw (structuren)

Een stad groeit, elk op hun eigen manier. De ontwikkeling van de stad en haar wijken staan nooit stil. We hebben met z’n allen steeds meer ruimte nodig. Gemeenten kunnen kiezen voor uitbreiding naar buiten, maar juist herinrichting of vernieuwing van een buurt staat tegenwoordig bij verschillende gemeenten voorop. Dit is vaak de meest duurzame manier om om te gaan met de ruimte en met het materiaal. Ik vind het een uitdaging om in deze ontwikkeling een rol te nemen. Ik vind dat we meer moeten kijken in de wijk. Wat doen de gebouwen met de omgeving. Hoe kunnen we de omgeving aantrekkelijker maken, als het gevoel van de omgeving is weggenomen.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 30 juni 2022

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.