Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Toekomstmuziek

Boek

Toekomstmuziek is een lofzang op ons oermenselijke vermogen tot improvisatie. Improviseren wordt vaak in de eerste plaats geassocieerd met theater of jazzmuziek. Niet voor niets concentreert dit boek zich op de manier waarop de hersenen ons in staat stellen om te luisteren naar muziek en vooral ook om zelf te musiceren. Maar de creatieve vaardigheden die daaraan ten grondslag liggen hebben we iedere dag nodig! Of we nou een brood bestellen bij de bakker of een praatje maken met de buurman, we improviseren de hele dag door, dag in dag uit. Improvisatie is nauw verweven met creativiteit en vrije wil; met hoe we leren en hoe we leven.

Neurowetenschapper en jazzmuzikant Artur Jaschke brengt in kaart wat er in onze hersenen gebeurt als we improviseren en muziek beluisteren of beoefenen. Hij laat zien hoe belangrijk het is om ons brein een leven lang te blijven trainen in het maken van intuïtieve beslissingen. Daar worden we niet alleen gezondere mensen van – in een steeds meer door algoritmen gedomineerde wereld zorgt het ook voor een mooiere toekomst.

"Improvisatie is durven: de context anders interpreteren, nieuwe gedachten toetsen aan de praktijk, consequenties loslaten. Het is een dynamisch proces. En ook al kunnen we het allemaal, echt, toch zijn de werkingsmechanismen van muziek – en daarmee dus van improvisatie – ongelofelijk complex. Muziek is een wereld die wordt opgetrokken uit onze ervaringen, onze herinneringen, onze vaardigheden, onze smaak – zaken die binnen de hersenwetenschap pas sinds kort duidelijk in beeld kunnen worden gebracht dankzij hulpmiddelen als functional Magnetic Resonance Imaging (fmri) en Diffusion Tensor Imaging (Dti). Pas als we begrijpen hoe muziek precies werkt in ons brein en in ons lichaam, kunnen we die kennis betrekken op andere, niet-muzikale vormen van improvisatie."