Jaantje van Hout: "Je wordt continu geprikkeld met nieuwe ideeën, materialen en technieken”
- Vormgeving
Een mooie mix tussen opgeleid worden binnen een bepaald kader maar wel de vrijheid krijgen om jezelf naar eigen wens te ontwikkelen; dat is hoe Jaantje Anna van Hout (21) de opleiding Illustration Design aan de Academie Art & Design in Zwolle in een notendop omschrijft. Nu ze bijna is afgestudeerd, kan ze niet wachten op alles wat komen gaat. “Mijn hoofd zit vol ideeën.”
Het enige wat Jaantje vroeger bezighield, was dingen maken. De kunstacademie was voor haar dan ook een logische volgende stap na de middelbare school. “Ik heb verschillende academies bezocht en was direct onder de indruk van de richting illustratie”, blikt ze terug op haar zoektocht. De keuze viel op ArtEZ omdat de opleiding wordt aangeboden op een manier die helemaal bij haar ideeën past. Nadat ze groen licht kreeg, pakte Jaantje haar koffers en verhuisde ze van het zuiden naar het oosten van het land.
Non-stop aan het maken
Ze is de jongste van haar klas die recent is afgestudeerd. Jaantje: “Ik weet nog dat ik tijdens het toelatingsproces bang was dat ik niet zou worden aangenomen. Vooral door mijn leeftijd en het feit dat ik nog niet zoveel ervaring had.” Achteraf was die stress niet nodig, weet ze nu. “Mijn advies aan studiekiezers zou zijn: neem tijdens je toelating zoveel mogelijk eigen werk mee. Docenten willen vooral potentie en enthousiasme zien. Het is daarom een vooroordeel dat je al heel goed moet zijn voordat je begint.” Terugkijkend heeft Illustration Design Jaantje altijd precies gegeven wat ze zocht. “Als student word je continu geprikkeld met nieuwe ideeën, materialen en technieken. Dat vond ik altijd heel erg leuk. Ik kon me ontplooien zoals ik zelf wilde, voor mij was ArtEZ een periode waarin ik non-stop aan het maken was.”
Grafische druktechnieken, stof en keramiek
Waar ze in het eerste jaar zo'n beetje alles mocht proberen, stonden de jaren daarop meer in het teken van specialiseren. “Je moest jezelf vragen gaan stellen als: wat wil ik vertellen met mijn werk en hoe onderscheid ik me van de rest?”, legt Jaantje uit. “Dat is een heel proces, maar wel nuttig.” Zo kwam ze erachter dat ze graag met mensen in gesprek gaat en hen door middel van haar werk graag aan elkaar wil voorstellen. “Ik wil mensen aanmoedigen om uit hun bubbel te kruipen en zich wat meer open te stellen voor elkaar. Dat aspect vind ik belangrijk en zie ik eigenlijk altijd terug in mijn werk.” Dat ze graag met verschillende materialen werkt, is ook iets waar ze tijdens haar opleiding achter kwam. “Ik vind grafische druktechnieken heel leuk, maar werk ook graag met stof en keramiek. Dat experimenteren wordt op ArtEZ ook echt aangemoedigd. Fijn, want zo hoefde ik niet te kiezen, haha.”
Geen goed of fout
Een van de dingen waar ze écht beter in is geworden, is observeren en aanwijzen wat het belangrijkste is wat ze ziet. “En daar dan vervolgens snel beeld bij maken”, vult Jaantje aan. “Het is sowieso heel interessant om met beelden te communiceren. Als je iets maakt, dan interpreteren andere mensen dat vaak weer compleet anders.” Wat voor een type je moet zijn voor Illustration Design? Jaantje: "Iemand die houdt van experimenteren en het niet erg vindt om in het diepe te worden gegooid en zelf z'n verantwoordelijkheid te pakken. Je krijgt van alles aangereikt, maar daarentegen ben je ook heel vrij om te doen wat je wil. Ik vond dat dus heel prettig.” Er is geen goed of fout, geeft ze aan. “Puur en alleen docenten tevreden willen stellen werkt niet. Je moet echt een intrinsieke motivatie hebben om te willen maken.”
Het lijkt me tof om mijn werk terug te zien in musea en festivals en om albumcovers te illustreren voor artiesten”
Kijkt ze terug op haar opleiding, dan overheerste het kunstenaarschap iets meer dan de toegepaste kant van het illustreren. “Eigenlijk was het een beetje van beide”, vindt Jaantje, “maar ik voel mezelf wel iets meer een kunstenaar. Mede omdat er heel erg van je wordt verwacht dat je een eigen visie vormt en je eigen verhaal vertelt. Werk je in opdracht, dan vertel je het verhaal van iemand anders.” Waar ook niets mis mee is, benadrukt ze. “Sterker nog: ik denk dat veel van mijn klasgenoten zich straks gaan bezighouden met boeken, kranten, kleding en posters. Het maakt ook niet zoveel uit waar je voorkeur naar uitgaat, want je wordt op ArtEZ in beide richtingen goed begeleid.”
Albumcovers illustreren
Of ze klaar is voor het echte werk? Jaantje knikt. “Ik zit vol enthousiasme en ideeën. Het voelt goed om nu klaar te zijn en ik heb heel veel zin om in het werkende leven te springen.” Haar droom is om een freelance bestaan op te bouwen waar ze een volledige boterham mee kan verdienen. “En dat geldt voor meer van mijn klasgenoten”, vertelt ze. “Voor mezelf werken lijkt me geweldig, vooral omdat je je dan met verschillende projecten kunt bezighouden. Hoewel het nog wel even een verrassing blijft waar ik straks precies terechtkom. Dat is net na je afstuderen toch altijd even zoeken.” Haar grootste droom is om voor hele toffe platformen te werken of een eigen rubriek te krijgen in Volkskrant Magazine. “Ook lijkt het me gaaf om mijn werk terug te zien in musea en festivals en om albumcovers te illustreren voor artiesten. Dat zijn voor nu nog wel echt dromen, maar wie weet.”
Meer informatie over de bachelor Illustration Design