Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Voor Thomas is Booster Festival dé springplank naar het muzikale werkveld

  • Muziek

Niet alle conservatoriumstudenten richten zich op een leven in de schijnwerpers. Voor sommigen is juist het werk achter de schermen van de muziekindustrie aantrekkelijk. Zo is het ook voor Thomas, die van Limburg naar Enschede verhuisde om de bacheloropleiding MediaMusic aan ArtEZ Conservatorium in Enschede te volgen. Zijn ambitie? Een veelzijdige producer worden en succesvol ondernemen in de muziekindustrie. Vanuit zijn zolderkamer in Enschede deelt hij zijn ervaringen over zijn weg naar het conservatorium en over het project waarmee hij zich bezighoudt tijdens de minor Music Management: het organiseren van de netwerkmeeting van Booster Festival.

Thomas MediaMusic Conservatorium Enschede
Tjerk en Thomas | Foto: Maaike Ronhaar

Een eigen sound

Thomas ontwikkelde al op jonge leeftijd een passie voor muziek. Op zijn dertiende begon hij met gitaarspelen en zo kwam hij later ook in aanraking met produceren. "Toen ik bepaalde gitaristen hoorde spelen, dacht ik: zo wil ik ook klinken. Maar met de beperkte middelen en kennis die ik toen had, lukte het mij nog niet. In de zoektocht naar mijn eigen sound en de professionalisering hiervan ontdekte ik de opleiding MediaMusic aan ArtEZ Conservatorium in Enschede. Deze opleiding hanteert het 'crossfade model', wat betekent dat er een geleidelijke overgang is naar het professionele werkveld. Binnen het profiel 'Producer for Bands, Artists & Media' kan ik mijn muzikale vaardigheden verder ontwikkelen en direct toepassen in de praktijk. Niet alleen voor mijzelf als muzikant maar ook voor andere artiesten. Ik heb tijdens de opleiding leren produceren voor allerlei muziekgenres. Van funk tot disco tot metal. Door deze uitbreiding van kennis kan ik mijn eigen sound steeds beter definiëren en bovendien stappen zetten in het daadwerkelijke werkveld als producer voor bands. 

Netwerken & Booster Festival

Om als muziekprofessional aan opdrachten te komen, heb je een netwerk nodig. Voor muzikanten is dé manier om gezien te worden op het podium staan en muziek publiceren. Maar hoe werkt dat voor mensen achter de schermen van de muziekindustrie? Tijdens verschillende festivals is hier achter de schermen de mogelijkheid voor, zo ook tijdens de Booster Festival. Booster Festival vindt dit jaar plaats op zaterdag 6 april en zal worden georganiseerd op ArtEZ Conservatorium Enschede en Metropool Enschede. De hele dag staat in het teken van de ontwikkelinging van de muzikant, met een muziekconferentie in de middag en een gratis te bezoeken showcase in de avond. Samen met een groep ArtEZ-studenten werkt Thomas dit jaar mee aan de organisatie van het festival, waarbij Thomas verantwoordelijk is voor de werving van talentscouts voor de feedbacksessies.

 

Toen ik bepaalde gitaristen hoorde spelen, dacht ik: zo wil ik ook klinken. Maar met de beperkte middelen en kennis die ik toen had, lukte het mij nog niet. In de zoektocht naar mijn eigen sound en de professionalisering hiervan ontdekte ik de opleiding MediaMusic aan ArtEZ Conservatorium in Enschede."

Toekomstperspectief

De ervaringen en de contacten die Thomas heeft opgedaan tijdens zijn studie hebben hem geïnspireerd om nu zelf een onderneming op te starten. Als producer en muzikant heeft het studeren aan het conservatorium hem unieke netwerkmogelijkheden gegeven. Het crossfade principe gaat ook over kansen zien en pakken. Als bekende MediaMusic-student noemt Thomas artiest Babs, tevens oud-Booster-student en nu bekend als producer en rapper en deelnemer aan het laatste seizoen van 'Wie is de Mol?'. Voor Thomas zijn de hoogtepunten van zijn opleiding onder meer de deelname aan evenementen zoals Booster en No Man's Land, die hem unieke ervaringen en inzichten bieden die hij anders niet zou krijgen. 

Bijna afstuderen

Wat betreft zijn afstuderen overweegt Thomas verschillende opties, waaronder het uitbreiden van zijn eigen bedrijf en freelance werkzaamheden binnen de A&R-sector. Hij speelt ook met de gedachte om mogelijk in het buitenland af te studeren, wat zijn horizon verder zou verbreden. Mede door zijn opgebouwde netwerk binnen Booster heeft Thomas een adressenboek vol met mensen binnen handbereik die hij kan benaderen voor een passende en leerzame stageplek of opdracht.