Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

'Omarm je individualiteit'

  • Beeldende Kunst

Alma van Maasakker studeert af aan de bacheloropleiding Fine Art in Enschede. Haar installaties bestaan altijd uit meerdere elementen om ritme te creëren en om visuele interesse op te wekken bij het publiek. 

'Omarm je individualiteit'

Herhaling, herhaling, herhaling

Herhalende vormen en patronen zijn terugkerende elementen in Alma's werk. “Daarom houd ik van zeefdrukken en keramiekmallen.” Alma geeft de voorkeur aan het maken van grote installaties. "Ik werk graag met hout vanwege de veelzijdigheid; het is een geweldig materiaal om mee te bouwen.” 

De kunstenaar als regisseur 

Alma koos een alledaags object als leidend thema voor haar eindwerk: de stoeptegel. "Ik vind het leuk om regels en beperkingen te stellen binnen mijn creatieve proces. Vrijheid is belangrijk, maar te veel vrijheid kan weer leiden tot frustratie, omdat dan alles mogelijk is.” Door me te richten op zo’n bekend voorwerp dat staat voor herhaling in ons dagelijks leven, vond ik het lichtelijk absurd en tegelijkertijd intrigerend om hier helemaal in op te gaan tijdens mijn afstuderen.”  

Ik zie mijn werk als een podium, een decor waar iets gebeurd is of staat te gebeuren. Ik zie mijzelf als de regisseur van mijn werk. Ik wil de kijker graag betrekken; er mag een bepaalde spanning voelbaar zijn.” 

Alma geeft aan hoe belangrijk het is om kunst toegankelijk te maken. “Door toegankelijke en alledaagse vormen te gebruiken in kunst, kunnen mensen hun aandacht vestigen op dingen die ze anders over het hoofd zien.” 

Alma’s tijd bij AKI 

Bij Fine Art in Enschede kunnen studenten kiezen uit twee richtingen: Sculpture of Painting. In haar eerste jaar aan de AKI koos Alma voor de richting Sculpture. Dat bracht haar naar de garageruimte van het indrukwekkende gebouw in Enschede. "Het is een wereld waar altijd iets gebeurt; het is nooit stil."  

Het belang van proactief zijn 

In het tweede jaar krijgen studenten meer vrijheid. "De AKI moedigde mij aan om mijn eigen ideeën en interesses te verkennen. Het is superbelangrijk om proactief te zijn en om hulp te vragen als dat nodig is. Bij AKI werken uitstekende werkplaatsassistenten die zelf ook creatief zijn. Ze zijn altijd bereid om te helpen en nieuwe dingen te proberen. Ze bieden begeleiding en ondersteuning, maar uiteindelijk mogen de ideeën en motivatie vanuit de studenten zelf komen."  

Artistieke ontwikkeling 

“Tijdens de opleiding kreeg ik theoretische vakken, zoals filosofie. Daarnaast bracht ik veel tijd door in mijn studio. Dat was de tijd waarin ik echt in het diepe werd gegooid. De docenten waren klankborden voor ideeën en discussies. Ze hielpen mij om te begrijpen met welke feedback ik rekening moest - en wilde - houden en wat essentieel was voor mijn eigen artistieke praktijk, want uiteindelijk was het aan mijzelf." 

De waarde van uitwisselingsprogramma's 

Tijdens haar studie kreeg Alma de kans om deel te nemen aan een uitwisselingsprogramma via Erasmus. "Het was waardevol om te ervaren hoe het op een andere academie gaat, omdat elke academie een eigen aanpak en kracht heeft. Het was voor mij interessant om de kennis en perspectieven van beide academies samen te brengen. Het bespreken van mijn werk met anderen tijdens de uitwisseling was precies wat ik op dat moment nodig had." 

Op naar een master 

Met het oog op de toekomst deelt Alma haar plannen om een master in Fine Arts te volgen aan de Luca School of Arts in Brussel. "Ik ben enthousiast om nieuwe dingen te leren en verder uitgedaagd te worden. Het blijft belangrijk om mijn ideeën effectief te kunnen verwoorden." 

Na vier jaar bij AKI ben ik klaar voor een volgende benadering en om me meer te verdiepen in complexe theorieën en filosofieën.”  

Tips voor nieuwe studenten 

Tot slot geeft Alma een paar gouden tips aan nieuwe studenten. "Maak veel werk. Op die manier vind je je eigen artistieke stem. Vergelijk jezelf ook niet te veel met anderen. Verder kan het soms goed zijn om een tunnelvisie te hebben en volledig toegewijd te zijn aan je eigen artistieke pad. AKI ArtEZ is een plek waar je je creativiteit vrij kunt verkennen. Omarm je individualiteit!" 

Volg Alma