Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Met tekentalent verhalen vertellen die raken

  • Vormgeving

Tekenen is voor Nova de Hoo (22) een manier om zich te uiten. Tijdens de opleiding Comic Design leerde ze dat ze haar werk mag delen met de wereld en erover in gesprek kan gaan. “Ik hoef niet eerst een ‘af’-product te laten zien, maar het proces ernaar toe is veel belangrijker”, vertelt Nova. Ze zit in het laatste jaar van Comic Design aan de ArtEZ Academie voor Art & Design Zwolle. “Daarnaast heb ik gemerkt dat ik mijn tekenkunsten in wil zetten om verhalen te vertellen die me raken. Net zoals in mijn finals werk. Dat gaat over de wereld van sekswerkers in Zuid-Afrika.”

Met tekentalent verhalen vertellen die raken

“Als mens verander je echt op deze opleiding. Ik heb niet alleen meer kennis, maar weet ook beter hoe ik mezelf moet uiten. Ik kom uit een klein dorp in Brabant en daar was dat niet zo gangbaar. Ik heb dat nodig, die ontwikkeling en duidelijke communicatie”, vertelt Nova. Ze leerde bij Comic Design haar werk en haar verhaal te delen. Toen ze aan de opleiding begon was ze was best onzeker over zichzelf en durfde ze nog niet zo goed feedback te vragen. Na haar eerste jaar weet ze dat ze het niet alleen hoeft te doen en dat ze mag blijven leren.

Finals werk vol onderzoek

Het finals werk van Nova gaat over een groot politiek en historisch onderwerp; de wereld van sekswerkers in Zuid-Afrika. Vanuit haar interesse voor politiek, geschiedenis en het feminisme wilde ze dat aangaan. Ze groeide vroeger op met immigranten uit Zuid-Afrika in haar dorp, waardoor ze de cultuur van dichtbij meemaakte. Voor Nova voelt het als een belangrijk verhaal om te vertellen. Ze deed veel onderzoek en voelde zich genoeg geïnformeerd om het te delen. “Ik snap heel goed dat mensen zich afvragen waarom ík dit verhaal vertel, als witte vrouw. Ik probeer te begrijpen hoe de situatie in Zuid-Afrika echt is en wat de geschiedenis is.

Met tekeningen een verhaal vertellen

De rol die Nederland vroeger heeft gespeeld in Zuid-Afrika, is een belangrijk onderdeel van haar onderzoek. Hoe de westerse cultuur in Zuid-Afrika werd geïmplementeerd, is volgens Nova nu nog altijd te merken. De christelijke overtuiging overheerst er, in plaats van de stammencultuur die er oorspronkelijk was. Daar zijn veel vrouwen van kleur de dupe van, waaronder de sekswerkers.

Ik wilde hun verhaal vertellen, zij werken daar illegaal, ervaren veel angst en worden niet geaccepteerd. Via de organisatie SWEAT, die sekswerkers juridisch ondersteunt, heb ik een interview geregeld met een van de sekswerkers daar. Dat was online, want ik had helaas de middelen niet om naar Zuid-Afrika te vliegen. Ik heb mijn intenties gedeeld en tekeningen laten zien voor in mijn boek. Dat vond ze heel kloppend. Deze vrouw gaf me de bevestiging dat het goed was dat ik hier aandacht aan besteed”

Nova de Hoo

Finals werk is startpunt voor meer

Om haar finals werk compleet te maken, heeft ze veel interviews bekeken over het onderwerp en zich ingelezen over de geschiedenis van het land. Daarnaast wilde ze vasthouden aan het gevoel dat het belangrijk was wat de sekswerkers wilden vertellen. “Ik heb vooral vanuit haar perspectief het verhaal gedeeld. Ik wilde het niet te breed maken, dan werd het verwarrend en te groots. Vooral het gevoel van machteloosheid en angst in het werk, dat wilde ik overbrengen. Het is een impressie van haar gevoelens en mijn verbazing over het feit dat de wereld zo is. Je ziet 24 uur uit het leven van een sekswerker, waarbij ze ook door de politie wordt opgepakt en daar doodsangsten uitstaat. Het loopt met een sisser af, om te laten zien dat er hoop is. Ik hoop in de toekomst meer verhalen te maken en naar Zuid-Afrika te gaan. Ik heb heel veel ideeën, die wil ik graag uitvoeren.”

Het finals werk van Nova is van 29 juni t/m 9 juli 2023 te zien tijdens de grote finals expositie van de Academie voor Art & Design Zwolle.

Volg Nova

Instagram