Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Een wereld creëren uit het niets: Niek deelt zijn verhaal in animaties

  • Vormgeving

Vanuit het niets een hele wereld creëren met animatie, dat is voor Niek de Leeuw (26) het mooie aan zijn vak. “Animaties maken is een kunstvorm die heel erg is gegroeid de afgelopen jaren. Het blijft ontwikkelen, dat maakt het zo interessant”, vertelt hij. Niek studeert dit jaar af aan de opleiding Animation Design aan de Academie voor Art & Design in Zwolle. Zijn finals werk, een animatiefilm, gaat in op de stigma’s rondom homoseksualiteit.

Een wereld creëren uit het niets: Niek deelt zijn verhaal in animaties

“In deze opleiding heb ik geleerd om heel goed naar mezelf te kijken. Wat voel ik hierbij? Waarom doe ik dit? Doordat ik veel aanmoediging en steun kreeg vanuit docenten, ben ik meer persoonlijk onderzoek gaan doen. Anders had ik deze animatiefilm nooit gemaakt. Toch past het heel erg bij me. Ook al stond ik eerder niet echt op de barricades om mijn mening te verkondigen, dankzij deze opleiding en mijn eindwerk durf ik dat wat meer”, vertelt Niek.

De animatiefilm van Niek gaat over het beeld dat hij van homoseksualiteit had toen hij zelf nog in de kast zat. Hij kwam na de middelbare school uit de kast en wil de stereotype beelden die hij in zijn hoofd had, laten zien in zijn film. “Ik had altijd het idee dat als je homo bent, je veel seks hebt, op datingapp Grindr zit, geen huisje-boompje-beestje wilt en naar de pride gaat. Die extremen. Dat komt door de media, maar ook wel door de grootste evenementen”, vertelt hij. “Uiteraard is er niet één homo en heb ik dat beeld zelf gecreëerd. Het is niet dat ik me gediscrimineerd voel, maar het zijn meer de verwachtingen van de maatschappij die mij dat idee gaven.”

Naar een andere wereld

Voor zijn animatie maakte Niek zeker twintig versies die steeds een beetje anders waren. Hij werkte zijn verhaal globaal uit en zette het daarna over op de computer, om het digitaal verder te tekenen en in te kleuren. Zijn stijl omschrijft hij als schetsmatig, waarbij je het vakmanschap ziet. Niet te gepolijst.

De animatiefilm duurt drie minuten, voor animatie al best lang, vertelt Niek. In de film volgt de kijker de hoofdpersoon die na het boodschappen thuiskomt bij zijn partner. Samen pakken ze de boodschappen uit en terwijl ze dat doen, gaat de hoofdpersoon in gedachten naar een andere wereld: de verwachtingen. Daarin heeft hij veel seks met mannen. “Melk speelt een grote rol in deze animatie. Dat hoort bij de boodschappen, maar is ook makkelijk te linken aan sperma. Er komt steeds meer sperma bij, totdat de hoofdpersoon uiteindelijk teruggaat naar zijn echte leven en daar kiest voor het samenzijn met zijn partner. Hij geeft het pak melk aan zijn partner.”

Animatie Niek de Leeuw

Animation Design studeren: de tip...

De opleiding Animation Design is voor Niek op meerdere vlakken fijn en leerzaam geweest. Iedereen kan er zichzelf zijn volgens hem en naast de persoonlijke ontwikkelingen, kreeg hij ook veel les in vaardigheden in het vertellen van een verhaal. Voordat hij aan Animation Design begon, volgde hij al een mbo-opleiding richting animatie. Daardoor wist hij heel goed dat dat zijn passie was. Voor aankomende studenten heeft Niek nog een tip: “Er zijn veel docenten die je feedback geven, het is belangrijk om daarvoor open te staan, maar je hoeft ook niet álles aan te nemen”, vertelt hij.

Het finals werk van Niek is van 29 juni t/m 9 juli 2023 te zien tijdens de grote finals expositie van de Academie voor Art & Design in Zwolle.

Volg Niek

Instagram