Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Noa Lué is een lichtpuntje op het podium

  • Muziek

Show Us The Light. Dat is de titel van het nummer dat Noa Koeleman (Noa Lué) schreef tijdens de donkere covidperiode, toen ze net was begonnen aan de opleiding Jazz & Pop aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. In haar gelijknamige afstudeerconcert zingt ze over de lichtpuntjes in het leven; die er altijd zijn, zelfs wanneer je ze bijna niet meer kunt zien. “Muziek kan kracht en hoop geven, dat vind ik het mooiste wat ik kan doen.”

Noa Lué is een lichtpuntje op het podium

‘Dit is het. Dit is Noa. Ik wil zingen, ik wil optreden en ik zou het heel verdrietig vinden als ik dat niet meer zou doen.’ Dat waren Noa’s gedachten toen ze via een minor kennismaakte met de opleiding Jazz & Pop. Het is niet Noa’s eerste muziekstudie. Eerder volgde ze de Vooropleiding Muziektheater en rondde de opleiding Docent Muziek af. Tijdens die laatste opleiding volgde ze een minor Jazz & Pop om te onderzoeken of ze wilde gaan werken óf door wilde studeren aan de gelijknamige bachelor. Daar viel alles op zijn plek: “Ik ben na de minor de volledige opleiding gaan doen, en met die keuze ben ik nog steeds heel blij. Ik ga elke dag met een lach naar het Conservatorium."

Genieten van live spelen

Tijdens de opleiding Jazz & Pop speel je al meteen veel live. Zo ontdekte Noa dat ze de interactie met het publiek het allerleukst vindt aan haar vak: “Dan krijg je de energie direct terug, en als het lukt, krijg je ook een connectie met je publiek. Ik kan daar echt van genieten.” Het was een van de redenen waarom Noa Jazz & Pop is gaan studeren: om te leren meer te kunnen genieten en ontspannen op het podium. “Ik wilde niet meer opgeslokt zijn door zenuwen. Het gevoel hebben van: ik móet het maar doen. Door veel te spelen is dat gelukt. Optreden is geen moetje meer. Ik ben nu bezig met de muzikanten waarmee ik muziek maak. Daar heb ik plezier mee, ook naar het publiek toe. Nu sta ik er echt."

Optreden is geen moetje meer. Ik ben nu bezig met de muzikanten waarmee ik muziek maak. Daar heb ik plezier mee, ook naar het publiek toe. Nu sta ik er echt."

Optreden met het ArtEZ Poporkest

De begintijd van haar opleiding Jazz & Pop viel midden in de coronacrisis. Tijdens de eerste lockdown zat Noa in haar eerste studiejaar. In deze periode schreef ze het nummer Show Us The Light. Noa: “Het was zo’n nare situatie. Het was fijn dat iedereen met elkaar in gesprek bleef om de eenzaamheid te delen, maar tegelijkertijd versterk je het leed daarmee. Het maakt de situatie extra zwaar. De vraag in mijn nummer is dan ook: Hoe komen we hieruit? Hoe zien we de lichtpuntjes weer, en alle mooie dingen die voor ons liggen? Midden in de coronatijd werd het ArtEZ Poporkest opgericht. Mij was gevraagd om Show Us The Light te zingen tijdens het eerste optreden na de lockdown. Dat was zo’n mooi moment met dat hele orkest. Echt magisch.”

Muziek kan steun geven

Noa’s nummers zijn vaak heel persoonlijk of gaan over onderwerpen die haar emotioneel raken: “Ik ontdekte dat als ik zelf kwetsbaar ben, ik veel makkelijker een connectie krijg met anderen. Als jij open bent, zijn anderen dat ook. Je kan elkáár raken met een verhaal. Ik schrijf over gebeurtenissen uit mijn eigen leven. Misschien herkennen mensen niet de specifieke situatie, maar wel de gevoelens waarover ik zing. De pijn, het verdriet. Maar de rode lijn in mijn muziek is altijd: We komen er wel uit. Iedereen heeft de kracht om weer de mooie dingen in het leven te gaan zien, ook al zit je hartstikke diep. Ik vind het fijn als mijn muziek anderen steun kan geven.”

Veilige haven

En toch, soms zijn de mooie dingen in het leven ver te zoeken. Bijvoorbeeld toen dit collegejaar Tilmar Junius, het hoofd van de opleiding Jazz & Pop, plotseling overleed. Het was een verdrietige periode voor iedereen op het Conservatorium. Noa: “Ik vind dan lichtpuntjes in dankbaarheid. Ik ben dankbaar voor de persoon die Tilmar voor ons allemaal is geweest. Zo persoonlijk betrokken, hij wist precies wat iedereen deed en wat iedereen wilde.” Tijdens haar finals concert blikt Noa dan ook terug op een fijne studietijd aan het Conservatorium. “De finals zijn een afsluiting van een periode. Ik heb hier zo veel lieve mensen om me heen verzameld en er zijn veel mooie vriendschappen en samenwerkingen ontstaan. De opleiding is altijd een veilige haven geweest, en dat is goed. Dan kun je groeien als mens en als muzikant. Ik kijk er warm op terug.”

Twijfel je om toelating te doen voor de opleiding Jazz & Pop in Zwolle? Noa zegt: doen! “Ga je droom achterna, geloof dat je het kunt. Het feit dat je de beslissing maakt echt ergens voor te gaan en dat je op komt dagen bij zo'n auditie, zegt al zo veel over je als persoon. Je gaat naar een studie om te leren. Je hoeft niet gelijk de beste te zijn. En bedenk ook: wat heeft de school jou te bieden? Past de school bij jou? Het werkt twee kanten op.”

Meer over de opleiding Jazz & Pop in Zwolle  

Volg Noa