Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Afstuderen met een contract op zak

  • Dans

Naomi Schouten studeert af aan de opleiding Dance Artist in Arnhem en ze heeft nu al een jaarcontract bij een gerenommeerd dansgezelschap. Na haar diplomering gaat in Noorwegen aan de slag bij Carte Blanche; National Company of Contemporary Dance. “Mooier kan eigenlijk niet.”

Een moment uit de documentaire The Making of SYLPH, van de voorstelling Sylph door Halla Ólafsdóttir. Cinematografie door Oskar Hökerberg.
Een moment uit de documentaire The Making of SYLPH, van de voorstelling Sylph door Halla Ólafsdóttir. Cinematografie door Oskar Hökerberg.

Naomi Schouten was een zeer beweeglijk kind. “Mijn moeder vertelt dat ik altijd meteen begon te dansen, zodra ik muziek hoorde. Ook hield ik ervan om op het podium te staan en voor anderen op te treden.”
Best logisch dus, dat Naomi op haar negende al auditie deed voor de Vooropleiding Dans van ArtEZ. En werd aangenomen. “Zeven jaar lang bestond mijn leven vooral uit school en uit dansen”, blikt ze terug.
Dat verveelde allerminst, want daarna deed Naomi met succes auditie voor de bachelor Dance Artist bij ArtEZ. “Ik haal nu eenmaal heel veel energie uit dansen”, verklaart zij.

Danser en maker

Bij de opleiding voelde Naomi zij zich als een vis in het water. “Ik leerde veel van mijn docenten, maar ook van mijn klasgenoten. Ze zijn afkomstig uit verschillende landen en culturen: iedereen bracht z’n eigen kennis mee. Heel inspirerend.”
Tijdens haar bachelor leerde Naomi diverse stijlen kennen en kon zij zich steeds verder ontwikkelen. Niet alleen als danser, maar ook als maker. “Bij ArtEZ ben je veel bezig met de verschillende aspecten van het creatieve proces. Ook leer je nadenken over de impact die je met je stuk wil maken.”

Een foto die is gemaakt net voor dat ik moet optreden in Wenen, Vienna, met Magalí Perich Camps. Choreografie On Earth I’m Done Islands door Jefta van Dinther.

Onhaalbare perfectie

Ze geeft een voorbeeld. “In het tweede jaar bedacht ik samen met mijn dierbare collega en vriendin Mireia Varón Gallofré de voorstelling have a seat . Deze gaat over hoe we in onze samenleving vaak streven naar – onhaalbare – perfectie. Mireia en ik werkten samen aan verschillende aspecten van de voorstelling: concept, kostuums, materiaal, muziek, dramaturgie, communicatie. Ook voerden wij de voorstelling samen uit: we hebben opgetreden op diverse festivals en in theaters. Een geweldige ervaring, waar ik met veel plezier op terugkijk.” De voorstelling werd goed ontvangen. “We wonnen zelfs de Publieksprijs van het Café Theater Festival.”
In haar derde jaar deed Naomi al ervaring op in het werkveld. Ze danste toen bij het gezelschap Blackbirds 2, onder leiding van Dalton Jansen, en trad onder meer op in Theater Rotterdam.

Eerste tour

In het laatste jaar van de opleiding volgde Naomi een stage bij Cullberg, Contemporary Dance Company in Stockholm. “Een prachtige uitdaging. Al vond ik het ook moeilijk om mijn familie en vrienden langere tijd te moeten missen.”
Cullberg heeft verschillende stukken op het repertoire. “In het begin was het hard werken om die allemaal onder de knie te krijgen. Bovendien werkt Cullberg volgens het concept practice-based work, een soort gestructureerde improvisatie. Tijdens de voorstelling wordt het materiaal verder geproduceerd en vormgegeven. Dat was nieuw voor mij. Als kunstenaar groei ik van deze aanpak.”
Met Cullberg ging Naomi voor het eerst op tour. “We reisden door Zweden, naar Spanje en naar Oostenrijk. Geweldig om op zoveel verschillende plekken podiumervaring te mogen opdoen. Een droom die uitkwam!”

Open en nieuwsgierig

In juli studeert Naomi af. Daarna is het tijd voor een nieuw avontuur. “Een tijdje terug zag ik op de website van Carte Blanche – het nationale gezelschap voor hedendaagse dans van Noorwegen – dat ze nieuwe dansers zochten. De vacature sprak me aan. Ik schreef een motivatiebrief, verstuurde dansvideo’s van mezelf, werd uitgenodigd op de auditie, deed dansopdrachten. Spannend, maar ik ging er open en nieuwsgierig in. Dat ik het contract vervolgens kreeg, was een prachtige verrassing. Ik vind het soms niet te geloven dat ik straks betaald krijg voor wat ik zo supergraag doe. Mooier kan het eigenlijk niet.”
In haar werk hoopt Naomi nu eerst veel te leren als danser. Wat haar toekomstplannen zijn, op de langere termijn? “Het lijkt me geweldig om zelf meer te choreograferen”, zegt ze. “Om mensen met mijn eigen voorstellingen te vermaken, te inspireren en aan het denken te zetten over de samenleving.”

Klaarmaken voor de voorstelling The Listeners door Alma Söderberg, met Magalí Perich Camps.

Tips

Heeft Naomi nog adviezen voor (aankomende) studenten? “Volg je passie, blijf trouw aan jezelf en ontwikkel je creatieve persoonlijkheid”, somt ze op. “Ik ben ervan overtuigd dat het belangrijk is dat je als danser een sterke, individuele identiteit hebt op het toneel. De opleiding Dance Artist van ArtEZ stimuleert je om deze te ontwikkelen.”

Volg Naomi

Contact

E-mail: naomi.schouten@outlook.com