Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Student Thalisa Jagt over haar stage: 'IJslanders koud en afstandelijk? Ze zijn gewoon eerlijk'

  • Muziek

Ze liep tijdens haar studie MediaMusic twee keer stage, waaronder in het prachtige Reykjavik. Een stad die zoveel indruk op haar heeft gemaakt, dat finals-student Thalisa Jagt besloot om voor haar afstuderen het podium te beklimmen om haar ervaringen te delen met het publiek. “IJslanders hebben niet het gevoel dat ze vriendelijk moeten doen tegen iemand die ze niet kennen.”

Thalisa speelt al vanaf haar zesde piano, was fan van Mozart en droomde ervan om filmmuziek te componeren
Thalisa speelt al vanaf haar zesde piano, was fan van Mozart en droomde ervan om filmmuziek te componeren

Het is eigenlijk best bijzonder. Naast compositieopdrachten voor bijvoorbeeld het Budapest Scoring Orchestra en Phion, nemen de MM-studenten dit jaar zelf ook het initiatief om een afstudeerproject te organiseren. “Met een zelfgeorganiseerd orkest willen we graag onze ondernemendheid en composities laten zien”, legt Thalisa Jagt uit, die tijdens haar studie koos voor het profiel Films, Games & Media Composer. Er komt onder andere een MM-Talk - een variant op de TED Talk - waar studenten elk vijftien minuten de tijd krijgen om iets te vertellen. Thalisa: 'Ik ga het onder andere hebben over de hoogtepunten van mijn stage.' Maar daar blijft het niet bij. Het podium wordt een paar dagen daarvoor ook gevuld door een groot ensemble dat de gecomponeerde muziek van haar en haar klasgenoten gaat laten horen. “Dat was vanaf jaar één al een wens van mij. Tijdens dat optreden sta ik zelf af en toe ook op het podium, om in ieder geval mijn eigen stuk te dirigeren. Andere stukken ondersteun ik dan met een instrument."

Computernerd 

Ze speelt al vanaf haar zesde piano, was fan van Mozart en droomde ervan om filmmuziek te componeren. “Ik hou van muziek en ben op dat gebied ook heel creatief”, zegt Thalisa. “Tijdens de opleiding ontmoette ik nog veel meer muziekgekken en had ik dus eindelijk klasgenoten die dezelfde interesse hebben in films en muziek als ik, heel leuk.” Hoewel ze zichzelf een aantal jaren geleden niet als ‘computernerd’ zou bestempelen, is ze dat nu wel. Thalisa lacht. “Dat leer je wel tijdens de opleiding. En gelukkig maar, want daardoor heb ik een grote voorliefde gekregen voor elektronische muziek.”

Thalisa: 'Voorheen vond ik games wel gaaf, maar ik stond er nooit echt bij stil dat ik daar muziek voor kon maken'

Terug naar haar stageperiode. De eerste liep ze bij muziekproductiestudio Omnisound, de tweede bij The Greenhouse Studio's in Reykjavik, een bedrijf dat volledig uitgeruste opnamestudio's faciliteert. Thalisa: 'Dat kan ik trouwens iedereen aanraden, twee stages. Veel studenten doen dat niet wegens tijd en drukte, maar ik vond het een mooie manier om twee dingen te combineren: bij Omnisound deed ik het werk dat ik leuk vind, bij The Greenhouse was het meer de hele ervaring die het ‘m deed.' Wat ze het grootste contrast vond tussen werken in Nederland en IJsland? Thalisa: ‘IJsland is op werkgebied best nationaal, maar ook erg Scandinavisch. Dat ligt denk ik voornamelijk aan de taal. Verder dacht ik in eerste instantie dat de cultuur vrij afstandelijk en koud was, maar later kwam ik erachter dat mensen daar gewoon heel eerlijk zijn en niet het gevoel hebben dat ze vriendelijk moeten doen tegen iemand die ze niet kennen.”

Muzikale en creatieve opleiding

Waar ze in het begin best even moest wennen aan het feit dat ze een van de weinige meiden op de opleiding was, ebde dat gevoel ook snel weer weg. "Iedereen is welkom bij MediaMusic, en dat voel je ook. Het is een heel persoonlijke opleiding waar iedereen op dezelfde manier wordt behandeld, ongeacht wie of wat je bent." Hoe het komt dat de opleiding uit minder meiden bestaat? Het imago, denk Thalisa. “Je werkt inderdaad veel met computers, maar daarnaast is het vooral een heel muzikale en creatieve opleiding. Voorheen vond ik games wel gaaf, maar ik stond er nooit echt bij stil dat ik daar muziek voor kon maken. Tijdens MediaMusic en het profiel dat ik koos (Films, Games & Media Composer) zag ik dat het veel interessanter is dan ik dacht, mede door de manier waarop het wordt gemaakt. Voor het componeren van gamemuziek konden we altijd gebruikmaken van de nieuwste audiotechnologie en game-engines, dat was echt top."

Filmcompositie 

Wat ze na haar opleiding gaat doen? Het liefst iets met compositie voor media, zegt Thalisa. “Die droom om in de bioscoop te zitten en een film te kijken die ik van begin tot eind zelf heb gecomponeerd, bestaat nog steeds. Dat zou ik echt geweldig vinden. Hetzelfde geldt trouwens voor een game, al is de hang naar filmcompositie wel wat groter.”

Volg Thalisa