Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Maxime Kroot: 'Studeren in het buitenland? Doen!'

  • Dans

Ze woont in het centrum van Kopenhagen. Maxime Kroot (28) rondde in 2022 de master Kunsteducatie af aan ArtEZ en besloot de sprong te wagen: studeren over de grens. Ze volgt de opleiding dans en participatie aan The Danish National School of Performing Arts in Kopenhagen en zit vijf dagen per week in de schoolbanken. Haar droom om in het buitenland te studeren is mede mogelijk gemaakt door de VSBfonds Beurs. “Ik wil mensen laten voelen hoe fijn het is om te bewegen en welke connecties we daarmee kunnen maken.”

Maxime Kroot: 'Studeren in het buitenland? Doen!'

Tijdens het volgen van een workshop op een contactimprovisatie festival in Portugal kwam Maxime in contact met een dansdocent. “Ik vroeg haar waar ze haar opleiding had gevolgd, want ze gaf op zo’n fijne manier les. Toen hoorde ik voor het eerst van The Danish National School of Performing Arts in Kopenhagen.” Ze liet er geen gras over groeien en besloot direct verdere stappen te ondernemen. Maxime: ‘Ik meldde me aan voor de audities, reisde af naar Kopenhagen en probeerde me in te beelden hoe het zou zijn om daar te wonen. Op het moment dat ik hoorde dat ik werd aangenomen, was ik zó enthousiast. Over de grens studeren leek me altijd al erg tof en ik vond het een mooi vervolg op mijn opleiding bij ArtEZ, waar ik sowieso al veel met contactimprovisatie bezig was.”

Wat is de kracht van dans?

Tijdens haar opleiding onderzoekt Maxime onder andere hoe je het publiek op een andere manier naar een performance kan laten kijken. Maxime: ‘In plaats van statisch op een stoel zitten, vind ik het interessant om te onderzoeken hoe je het hoofd van een bezoeker kan laten bewegen zodat hij of zij de performer kan blijven volgen. Wellicht door audio, of door iemand tussen de performers neer te zetten. Oftewel: hoe geef je bezoekers een actievere rol zodat ze naast publiek ook participant worden?” Zodra je ergens met je hele lichaam bij betrokken wordt, ervaar je een performance niet alleen meer met je hoofd, stelt Maxime. “Misschien blijft deze ervaring dan wel in je lichaam zitten, omdat het je kern raakt.”

Ik zie het als een cadeautje aan mezelf."

Kijkt ze naar de onderzoeken die ze tijdens haar opleiding aan de National School of Performing Arts uitvoert, dan herkent Maxime veel van wat ze op ArtEZ heeft geleerd. “De master Kunsteducatie was wat dat betreft een heel goede basis”, legt ze uit. “Van brononderzoek tot het verantwoorden waarom je iets doet en voor wie, dat soort vragen zitten nog steeds in mijn hoofd.” In het eerste jaar van haar studie kreeg ze veel ruimte om haar eigen weg te volgen. Dingen ontdekken, zichzelf beter leren kennen en vanuit daar te creëren. “Ik zag het volgen van een master ook als een cadeautje aan mezelf”, zegt Maxime. “Het voelt als een luxe. Je gunt jezelf de tijd en ruimte om nieuwe dingen uit te proberen.” Op dit moment werkt ze veel met niet-professionele dansers. Dat is begonnen op ArtEZ, waar Maxime oudere en jongere dansers samenbracht in een dansontmoeting. “Het gaat op zo’n moment niet om techniek of mijn vak als danser, maar meer om: wie ben jij en wat is je achtergrond? En: wat is de kracht van dans en wat doet het met iemand?”

Op tijd beginnen

Hoe het voelt om tegenwoordig weer vijf dagen in de week in de schoolbanken te zitten? Wennen, lacht Maxime. “Tijdens de master op ArtEZ had ik maar één dag in de week les.” Ook de Deense manier van lesgeven is nieuw voor haar. Maxime: "Natuurlijk word je wel begeleid door docenten, maar je bent ook op jezelf aangewezen. Er bestaat geen puntensysteem. Het volgen van een vak is genoeg om het uiteindelijk te halen.” Dat zorgt soms voor een stukje onzekerheid, geeft Maxime toe. “Maar het geeft ook veel verantwoordelijkheid en vertrouwen dat het oké is om je eigen pad te volgen.”

Maxime Kroot
Maxime Kroot

Eng vond ze het niet, haar verhuizing naar Denemarken. “Natuurlijk voelde ik wel enige spanning. Je denkt toch: wat ga ik doen? Maar dat is normaal. Je weet dat je een nieuw avontuur aangaat en alles in Nederland even achterlaat.” Of ze nog tips heeft voor studenten die net als haar graag de grens oversteken? “Zeker”, zegt Maxime. “Begin op tijd met regelen. Ik heb bijvoorbeeld verschillende beurzen aangevraagd, waaronder de VSBfonds Beurs, om in Denemarken te kunnen studeren. Hoewel het geen moeilijk proces is duurt het wel een tijdje voordat je een reactie ontvangt en alles is goedgekeurd. Maar het is écht de moeite waard.” 

De komende twee jaar blijft Maxime in Kopenhagen wonen en studeren. Hoe haar toekomst er daarna uit ziet? “Lastige vraag’, vindt ze. “Ik zie mezelf niet op één plek, maar ik wil me wel meer bezig gaan houden met dans en participatie. Mensen laten voelen hoe fijn het is om te bewegen en welke connecties we daarmee kunnen maken. Het samenwerken met allerlei verschillende professionele en niet-professionele dansers is heel interessant.”

Over de master Kunsteducatie 

De ArtEZ master Kunsteducatie biedt ontwikkelaars een inspirerende plek om te groeien, in een interdisciplinaire gemeenschap van studenten, (gast)docenten, tutors en partners die voortdurend met elkaar in gesprek zijn. Je doet veldonderzoek, maar neemt ook deel aan seminars over cultural studies, kritische pedagogiek, arts-based research en (onderwijs) filosofie. Eenmaal afgestudeerd sta je (nog) beter in je kracht als onderzoeker. Je beschikt over de inspiratie, de kennis en de juiste tools om verdieping aan te brengen in je werkpraktijk en in de invulling van je professionele positie als artist educator.

Bezoek de website van de masteropleiding