Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Singer-songwriter Silke Veld: 'De Popacademie voelt als een familie'

  • Muziek

Terwijl ze nog de bacheloropleiding Popacademie aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede volgt, timmert Silke Veld al hard aan de weg als singer-songwriter. In deze video vertelt ze over haar visie, haar ervaringen op ArtEZ en haar toekomstdoelen, die ze vastbesloten is te halen: “Ik wil niet zeggen dat ik nooit twijfel of dat ik nooit bang ben. Toch vind ik het een enger idee dat ik iets niet heb geprobeerd omdat het te onmogelijk leek, waardoor ik nooit zal weten of het misschien toch had gekund.”

Silke Veld, student in de bacheloropleiding Popacademie aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede"Met de band maak ik al sinds jaar twee een grapje: Dat we uiteindelijk als doel hebben dat we náást het Ziggo Dome terecht willen komen. Want we weten niet zeker of ik het podium op kan. Omdat we niet weten of ze een 'rampje' hebben. Dus we willen sowieso naast het Ziggo Dome staan. Maar als het effe kan, doe dan toch maar erin."

Alles is mogelijk

"Ik heb gemerkt dat er op ArtEZ een alles-is-mogelijk-mentaliteit heerst waar ik me altijd heel erg in heb kunnen vinden. Dat is volgens mij de enige manier om uiteindelijk daar te komen waar je wilt zijn. Op ArtEZ barst het van de welwillende, soms béétje gestoorde, mensen die buiten de hokjes denken, waardoor je samen dingen voor elkaar krijgt die in eerste instantie niet heel realistisch leken. Deze mindset en hulp maakt dat ik alles uit m’n jaren op de Popacademie heb kunnen halen."

Een soort familie

Die ‘beetje gestoorde mensen’ van de Popacademie zijn voor Silke als een soort familie. Ze voelt de vrijheid om alles aan iedereen te kunnen vragen. En die begeleiding is fijn. “De Popacademie heeft voor mij ontzettend veel betekend. De Popacademie bracht me kennis, netwerk en kansen. Maar boven alles heb ik hier toffe mensen om me heen die me willen helpen en waarmee ik mijn muziek altijd naar een hoger niveau weet te tillen. Dat wil ik blijven doen. Ik geniet.”

Uitstekende startpositie

Met de bacheloropleiding Popacademie in Enschede studeer je af met een eigen product op zak én met praktijkervaring en een relevant netwerk. Je krijgt aandacht voor instrumentbeheersing, management, en educatie in de opleiding. Het onderwijs is fysiek en digitaal. Met het onlineonderwijs word je getraind op het internationaal samenwerken. Zo krijg je tijdens de opleiding veel contacten met en werk in de internationale muziekindustrie. Ook werk je nauw samen met studenten MediaMusic waardoor je meer kennis, faciliteiten en een groter netwerk tot je beschikking hebt. Jouw afstudeerproject is meteen ook je introductie in de popmuziek. Dat kan een performance zijn, maar ook een album, label of onderneming. Ga daarna aan de slag als muzikant met een eigen label of binnen een boekingskantoor.

Meer informatie over de opleiding

Over Silke

Silkes debuutsingle ‘Waarheen’ bleef niet onopgemerkt. Ze speelde hem live bij Qmusic, NPO Radio 2 en verschillende popfestivals. En VPRO’s Muziekplatform 3voor12 meldt: “Silkes muziek heeft een 'Maaike Ouboter meets BLØF’ achtige sfeer, en gaat over alle normale en minder normale dingen in haar leven waar ze iets bij voelt.” In het voorjaar van 2023 zal Silke haar debuut-EP uitbrengen. Daarvoor zullen nog twee singles verschijnen.