Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Nieuwe verhalen creëren als genezingsproces

  • Beeldende Kunst

Activist. Ex-vluchteling. Kunstenaar. Dat is Rojin Tavassoli. Ze is vier jaar geleden aan de studie Fine Art begonnen omdat ze iets voor zichzelf wilde doen. Ze wilde dat onontdekte deel van haarzelf vinden en begrijpen. “Mijn hersenen zijn continu aan. Ik ben altijd aan het denken en mijn gedachten gaan snel van het ene onderwerp naar het andere. Maar als ik aan het schilderen ben, dan stopt het. Ik voel me dan helemaal zen.”

Nieuwe verhalen creëren als genezingsproces

Voor haar afstudeerproject gebruikt Rojin architectonische objecten als metaforen. Ze legt uit: “Voor inspiratie kijk ik naar objecten als lades, tafels of kasten. Die objecten kunnen allemaal gevoelens of herinneringen bevatten. Maar ze kunnen ook leeg zijn. En deze kunnen we zelf vullen met onze eigen creaties. Ik vind het fascinerend dat we onze herinneringen opnieuw kunnen creëren. We kunnen een deel van ons verleden pakken en een compleet nieuw verhaal van maken. En dat geloven. Ik denk dat je dit als een soort genezingsproces kunt gebruiken.” 

Lovend over AKI

Rojin koos voor AKI, omdat ze vele ex-studenten in Enschede ontmoet heeft die lovend erover spraken. “Iedereen die ik tegenkwam, had veel over AKI te vertellen. Toen ik de academie zelf bezocht, vond ik het een inspirerende plek. Ook het idee dat je een eigen studio krijgt vond ik fascinerend. Daarnaast zijn er bekende kunstenaars die hier lesgeven.”

De volgende stap

“Ik wil een soort programma creëren of helpen creëren, dat mensen helpt om te gaan met tegenslagen. Dat is iets dat ik belangrijk vind.”

Fine Art

De bacheloropleiding Fine Art aan ArtEZ AKI in Enschede geeft je alle tools die je nodig hebt om kunstenaar, fotograaf, filmmaker of curator te worden. Je krijgt een goede balans en wisselwerking tussen maken en denken, je gaat op zoek naar je rol in de samenleving als kunstenaar, je verkent de verschillende disciplines van de hedendaagse beeldende kunst, en je bereidt je voor op een bestaan als zelfstandig beeldend kunstenaar.