Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Van jong talent bij Kunstbende tot professioneel illustrator

  • Vormgeving

Naast haar verplichtingen aan de middelbare school ging Sosse Serpenti al naar tekenles. Hier hoorde ze over Kunstbende, het creatieve platform voor jongeren om hun creativiteit te ontwikkelen. Als finalist in de categorie expo kreeg Sosse een workshop aan ArtEZ aangeboden. Inmiddels zit ze in haar vierde jaar van de bacheloropleiding Illustration Design aan de Academie voor Art & Design in Zwolle. Hoe verliep de weg hiernaartoe?

Sosse Serpenti

Van perfectionisme tot losheid

“Op het gebied van perfectionisme kwam ik mijzelf enorm tegen op ArtEZ”, blikt Sosse terug. “Ik heb altijd een strenge werkwijze gehad. Alles was al bedacht voordat ik de kwast op het doek zette. Ik kreeg van docenten de vraag waarom ik het schilderij dan nog zou maken. Ik leerde de verrassende en mislukte delen van mijn werk te omarmen. Het had allemaal zijn plekje: als leermomenten of als interessante schurende stukjes beeld."

“Ook door de veelheid en diversiteit aan opdrachten op school, had ik niet de tijd om alles piekfijn uit te werken. Dit heb ik kunnen omzetten in een soort vrijheid en losheid in mijn werk. Ik kan een vlotte spread uit mijn schetsboek nu net zo mooi vinden als een muurschildering waar ik dagen aan werkte."

©Sosse Serpenti

 

Studiereis naar Berlijn

Sosses mooiste ervaring als student Illustration Design vormde een kentering in haar tijd op ArtEZ. “Toen ik als zestienjarige met de opleiding begon, was dit een flinke stap voor mij. In een nieuwe omgeving en door de grote hoeveelheid aan nieuwe ervaringen, voelde ik mij nog niet thuis. Daar kwam verandering in tijdens de studiereis naar Berlijn. Deze maakten we in ons allereerste semester met alle eerstejaars van de Academie voor Art & Design in Zwolle. Tijdens deze reis ontstond er een hechtere band tussen mijn klasgenoten en ik. Ik vond in Berlijn, na een intense maand op de academie, het plezier en de luchtigheid terug in het maken."

Zonder de feedback en de onderzoekende houding van mijn klas, zou ik nu een heel andere maker zijn geweest. Door de vrijheid bij ArtEZ ben ik een veelzijdige maker geworden.

Guerrillatekenen

Jezelf als eerstejaarsstudent verder ontdekken in een andere omgeving, dat is een van de doelen van de jaarlijkse excursie naar Berlijn. “Ik ging 's nachts guerrillatekenen met een groepje studenten”, herinnert Sosse zich. “Dan liepen we door de stad met een schetsboek in de hand om alles om ons heen op een snelle manier vast te leggen. De directheid van het tekenen op de Alexander Platz en in de U-Bahn maakte mij gedurfder in het maken. Vanuit dit directe tekenen ontdekte ik dat ik een observerende maker ben.”

Sosse Serpenti schets
© Sosse Serpenti

Veelzijdige maker geworden

Sosse benadrukt het voordeel van zowel de autonomie die Illustration Design biedt als het leren in groepsverband. “Zonder de feedback en de onderzoekende houding van mijn klas, zou ik nu een heel andere maker zijn geweest. Door de vrijheid op ArtEZ ben ik een veelzijdige maker geworden. Ik werk niet alleen meer met tekeningen, maar ook met textiel en druktechnieken – en ik maak ook objecten. Ik vind het geweldig hoe breed illustratie kan zijn.”

Aan de slag

Dit uit zich in haar plannen voor het moment dat ze de studie afgerond heeft. “Ik wil graag een prentenboek maken en een expositie organiseren. Door middel van het opstellen van tentoonstellingen, boeken en artikelen wil ik uiteindelijk als illustrator en beeldend kunstenaar aan de slag blijven met het afbeelden van de mens en de diverse werelden waarin zij zich bevinden.”


In deze video van Kunstbende vertelt Sosse meer over haar tijd bij Kunstbende en op ArtEZ.

Volg Sosse