Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
IN Ba Selke van de Laar
IN Ba Selke van de Laar

De vlucht naar een liefdevolle wereld

Scriptie

Op zoek naar een vriendelijkere wereld

Mijn scriptie is een onderzoek naar de hedendaagse drang in het westen om te vluchten van de prestatiedruk en hoe ik ervan overtuigd ben geraakt dit met vriendelijke interieurarchitectuur op te kunnen lossen. Zo’n tweehonderdvijftig jaar geleden vond er ook al zo’n “escape” plaats. Men trok zich toentertijd terug in fantasieën, het verleden, nationalisme, de natuur en het exotisme. Is er aan deze vlucht eigenlijk wel toegegeven of is deze nooit vervuld en altijd blijven bestaan?

Tijdens mijn onderzoek kwam ik achter een nieuwe vorm van escapisme die om onze aandacht roept. We verlangen allemaal naar een plek waar we liefdevoller voor onszelf, elkaar en onze omgeving zijn. Een meer hartelijke wereld is waar we naartoe willen vluchten. Kan ik als ruimtelijk ontwerper dit verlangen geen plekje geven in ons dagelijks leven? Waar is deze vriendelijkheid te vinden en waarom ben ik er zo van overtuigd dat vriendelijkheid het antwoord is om ons eindelijk te kunnen verlossen van deze vlucht?

Visie

Het verlangen naar een vriendelijkere wereld

Ruim tweehonderdvijftig jaar geleden ontstond er kritiek op de industriële revolutie: de mens zou veranderen in een machine. Als reactie daarop trokken de romantici zich terug in de natuur of vluchtten naar binnen om zich te omringen met verhalen uit de geschiedenis en uit verre, onbekende orden. Het verlangen om te vluchten is nooit meer verdwenen. In onze huidige tijd vindt de digitale revolutie plaats die dat gevoel bijkomend versterkt, onder andere door de veeleisende prestatiedruk.

Ik ben altijd onderweg en zo druk bezig dat ik vergeet waar het allemaal echt om draait. Ik heb geen energie meer voor het samenzijn met anderen of om me te begeven in de natuur. Naar mijn mening verliezen we door onze drukke levens ons evenwicht en daarmee de vriendelijkheid naar onszelf, elkaar en de omgeving. Terwijl die vriendelijkheid juist datgene is wat ons zal kunnen redden van de vlucht of wat ons vluchtgedrag kan intomen.

Voor mijn afstudeerproject verander ik de openbare ruimte door deze hartelijkheid mee te geven. Ik heb een omgeving gecreëerd die voor iedereen iets kan betekenen en die als fijn wordt ervaren. Dat noem ik vriendelijkheid. Door deze omgeving ontstaat een aanzwellende vloedgolf aan vriendelijke momentjes. Die momenten hebben het effect dat de prestatiedruk wegspoelt. Er wordt geduld en liefde voor jezelf, voor elkaar en voor de omgeving gecreëerd.

Ik voer experimenten uit op plekken in Zwolle waar een gebrek is aan hartelijkheid. De experimenten zijn korte, hartverwarmende vluchtmomenten in het dagelijks leven, waardoor we voor even aan de serieuze wereld kunnen ontsnappen. Deze momenten maken je vrolijk, werken ontspannend en laten je de zorgen voor even vergeten. Het is dat kleine beetje vriendelijkheid waar je elke dag naar verlangt om die verbinding met jezelf, anderen en de omgeving te kunnen voelen.

Vriendelijkheid maakt de wereld mooier.

Doel

Ik hoop mensen te kunnen inspireren en te overtuigen met mij mee te doen om vriendelijkheid te gaan verspreiden. Het leven zal zoveel aangenamer worden wanneer we liever naar onszelf, elkaar en onze omgeving zullen zijn. Ik wil men de kracht en schoonheid van vriendelijkheid weer in laten zien, want wanneer jij iets voor een ander betekent, word jij daar zelf ook gelukkiger van. Ik wil de wereld samen met jou elke keer weer een beetje mooier maken. Vriendelijkheid is iets onzichtbaars en tegelijkertijd ook het meest zichtbare wat de mens ooit zal ervaren.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 13 juni 2023

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.