Sanne Schuitema

Door het oog van een insect
Dit werk van Sanne Schuitema nodigt uit om de intrigerende wereld van insecten te verkennen, die vaak over het hoofd wordt gezien, ondanks hun essentiële rol in het ecosysteem. De video toont een beeld van hoe insecten hun omgeving mogelijk waarnemen: met een ander kleurenspectrum, vervormde vormen en bewegingen die een andere betekenis krijgen. Met dit werk wil Sanne een dieper begrip van de natuurlijke diversiteit stimuleren en ons uitdagen om de realiteit vanuit het perspectief van de onderschatte insect te bekijken.
Het doel van deze installatie is tweedelig: educatief en bewustwording. Sanne wil het publiek informeren over de unieke perceptie van de wereld door bijen, terwijl ze tegelijkertijd aandacht vraagt voor de zorgwekkende bijensterfte en de bedreigingen waarmee deze bestuivers worden geconfronteerd. Haar installatie integreert kunst met wetenschap door inzichten te bieden in de biologie en waarneming van bijen, waardoor een educatieve brug wordt geslagen tussen kunst en wetenschap. Hierdoor worden toeschouwers niet alleen visueel betrokken, maar wordt ook hun nieuwsgierigheid gewekt om hun kennis te verrijken.
Het alarmerende percentage bijensterfte benadrukt de impact van menselijke activiteiten op het milieu. Sanne wil mensen niet iets opleggen, maar hen aan het denken zetten. Zoals Timothy Morton ook benadert, suggereert Morton dat het idee van het scheiden van goed en kwaad, schuld en onschuld, in onze manier van denken over de natuur verouderd is. In een wereld waarin we altijd schuldigen zoeken, is er een neiging anderen de schuld te geven zonder onze eigen fouten te erkennen. Dit creëert een dynamiek waarbij we anderen als de boosdoeners zien, terwijl we onze eigen tekortkomingen negeren door te zeggen: “Jij was slecht, het was jouw schuld.” Dit patroon van beschuldiging en het negeren van onze eigen verantwoordelijkheid moeten we volgens Morton doorbreken. In haar nieuwste project, getiteld “Door het Oog van een Insect,” tracht Sanne geen protestwerk te creëren, maar eerder het leven van insecten op een artistieke wijze te tonen.
De vormen en kleuren in haar werk zijn zorgvuldig gekozen, elk met een specifiek doel. De facetogen, gemaakt van glas in lood, bestaan uit hexagonen die symbolisch verwijzen naar de structuur van een honingraat en de opbouw van facetogen. Het kleurenpalet is afgestemd op wat bijen kunnen waarnemen, waardoor er een betere verbinding ontstaat met hun kleurperceptie. Het contrast tussen de kern en buitenrand van de facetogen is bewust gecreëerd om de manier waarop bijen UV-licht waarnemen te weerspiegelen. Het geluid in de vorm van een abstracte podcast voegt een auditieve laag toe aan het kunstwerk. Dit creëert een meer meeslepende en educatieve ervaring, waarbij het publiek wordt uitgenodigd om niet alleen te kijken, maar ook te luisteren en zich emotioneel te verbinden met het onderwerp. Deze elementen samen vertellen een verhaal dat niet alleen esthetisch is, maar ook verbonden is met de biologie en perceptie van de bij.
De combinatie van esthetiek en educatie in Sanne’s werk maakt het mogelijk om de toeschouwer op een unieke en boeiende manier te betrekken bij ecologische kwesties. Door bewustwording te creëren en een emotionele verbinding tot stand te brengen, hoopt zij dat haar kunstwerk niet alleen inspireert tot reflectie, maar ook tot actie om de bescherming van bijen en andere insecten en hun leefomgeving te ondersteunen.
Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 11 juni 2024
Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.