Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Sandy Janse

Graphic Design
Bachelor
image0
image0

‘Niet van de grond’

Scriptie

Beleid door een andere bril

De Indische buurt is een volksbuurt vol reuring en waar iedereen elkaar kent. De buurt is in 1909 gebouwd en is een van de oudste buurten van Zwolle. De voormalige arbeiderswoningen zijn klein, wat maakt dat iedereen graag op straat samenkomt en de jeugd veel buiten is. Ik zou de buurt karakteriseren als een no-nonsense buurt waar men zegt waar het op staat. De buurtbewoners hebben hun eigen buurt waar ze op hun manier in leven. In de media en onderzoeken vanuit de lokale gemeente, komt de Indische buurt naar voren als een plek die achterloopt op de stad Zwolle.Om te onderzoeken waar deze achterstand vandaan komt en hoe de structuur van interactie, communicatie, normen en waarden en verwachtingen in de buurt werken, ging ik in gesprek met professionals. Wijkagenten, jeugdwerkers, opbouwwerkers en wijkbeheerders kondenmijinformeren over de achtergrond van de buurt. En welke behoeftes en kenwaarden voor een leefbare buurt er bij de bewoners liggen.

In mijn scriptie heb ik onderzoek gedaan naar ontwerpmethodieken die meer rekening kunnen houden met de buurt en hun behoeftes. Een belangrijk vertrekpunt daarbij is het luisteren naar de mening van de gebruiker en het meenemen van de gebruiker in een ontwerp.

Visie

In mijn werk zoek ik graag de maatschappelijke achtergrond op als een drager van mijn concept en vraagstuk. Onderliggende relaties en beeldende verbanden doormiddel van typografie, fotografie omschrijven mijn manier van ontwerpen wel in grote lijnen. Methodieken heb ik daar altijd een interessante sleutel voor gevonden. Mijn concepten zijn vaak gemaakt voor een doelgroep waar ik een vraagstuk voor wil uitlichten of aankaarten zodat het op kleine schaal een stukje kan verbeteren. Ontwerpers hebben een kracht om maatschappelijke onderwerpen aan te kaarten en iets aan te jagen bij een doelgroep. Het zijn van een katalysator in de maatschappij middels beeld en conceptuele vertaalslag omschrijft wel mijn ambitie als Grafisch ontwerper.

Voor mijn scriptie heb ik diepte-interviews afgenomen met verschillende mensen in de buurt, hun taalgebruik en communicatie prikkelde mij vanaf het begin. Het lichten voor mij een communicatieproces uit die elkaar niet altijd raakt. Elkaars taal begrijpen is de start van een goed gesprek, maar hoe licht je dat nu precies uit als ontwerper? Mijn ervaring als Grafisch Ontwerper in de wereld van buurten en initiatieven heb ik vertaald doormiddel van fotografie en typografie. Wat is er mogelijk met de ondersteuning van de creatieve rol van ontwerpers. Welke netwerken kun je aan elkaar verbinden en wie is het sleutelfiguur voor het verbeteren van leefbaarheid in een buurt. De nood aan leefbaarheid en initiatieven in buurten zijn niet per se uniek maar is voor iedereen wel bekend wat voor een groot proces je doormaakt? Het vinden van de juiste personen en wegen is een uitdaging voor mij als ontwerper maar dit bracht voor mij een hoop nieuwe inzichten en mogelijkheden. Daarom heb ik deze vertaald in een installatie die de buurt in opbouw laat zien, en de route doormiddel van fotografie en beeld van de processen van mijn onderzoek. De banieren laten de taal van zowel de buurt als de gemeente zien, twee dialogen die hetzelfde willen maar elkaar niet altijd begrijpen.

Doel

Ik hoop te laten zien waar je als ontwerper een goede vertaler in beeld en concept kunt zijn bij onderliggende relaties zoals die van een buurt. Initiatieven bestaan er genoeg maar soms kan een project net dat extra zetje in de rug krijgen door een duurzame methodiek. Die niet alleen zorgt voor een kortstondige verbetering maar juist kijkt naar de lange duur van processen en relaties in een buurt. Met mijn werk hoop ik dan ook een inzicht van mogelijkheden te laten zien aan zowel bewoners van een buurt als de gemeente Zwolle.

 

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 24 juni 2022

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.