Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Samen zingen tegen depressie

Muziektherapie
Lectoraat Music-Based Therapies and Interventions
  • Partner(s): NORCE Norwegian Research Centre, Noorwegen; University Oldenburg, Duitsland; UMCG, Nederland; Ankara Haci Bayram Veli University, Turkije; University of Nottingham, Verenigd Koninkrijk; University of Melbourne, Australië
  • Financiër(s): EU Joint Programme – Neurodegenerative Disease Research (JPND)
  • Gestart in: januari 2017

Vermindert het samen zingen in een koor depressieve gevoelens bij mensen met dementie? Het is één van de vragen waar onderzoekers een antwoord op willen krijgen met het MIDDEL-onderzoek. Hierin wordt het effect van muziekinterventies onderzocht bij mensen met dementie en symptomen van depressie. Daarnaast wordt onderzocht hoe muziek kan bijdragen aan de kwaliteit van leven van mensen met dementie in een verpleeghuis.

Samen zingen tegen depressie

MIDDEL staat voor Music Interventions for Dementia and Depression in Elderly care en is een samenwerkingsverband tussen diverse internationale instellingen, waaronder het ArtEZ  Muziektherapie lectoraat. Andere betrokken onderzoeksinstituten zijn onder andere het NORCE Norwegian Research Centre in Bergen, Noorwegen, het UMC Groningen en de University of Melbourne in Australië. 

 Dementie en depressie zijn veelvoorkomende en comorbide aandoeningen bij ouderen en gaan gepaard met individuele problemen, aanzienlijke belasting voor zorgverleners en hoge maatschappelijke kosten. Muziekinterventies zijn een veelbelovende vorm van niet-farmacologische interventies voor zowel dementie als depressie bij ouderen. Ze worden al veel ingezet, maar tegelijkertijd is er nog veel onderzoek nodig om de effectiviteit van de methode verder te vergroten. Het MIDDEL-onderzoek is het grootschaligste onderzoek tot op heden op het gebied van muziekinterventies. Naar verwachting wordt het project in 2024 afgerond.

Meer informatie