Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Regionaal Voedsellab

Vier jaar ontwerponderzoek naar gebieden, gebouwen en plekken

Door Txell Blanco en Noël van Dooren

In het vak Onderzoek, waar deze publicatie verslag van doet, wordt een specifiek type ruimtelijk onderzoek gedaan. Dit ruimtelijke onderzoek wordt geflankeerd door de colleges Onderzoeksvaardigheden en Onderzoeksbeschouwing. Deze opzet bouwt voort op de manier waarop ArtEZ Academie van Bouwkunst met onderwijsprojecten participeerde aan het netwerklectoraat Future Urban Regions (FUR, 2013 – 2020). In het laatste jaar van FUR werd het thema ‘regionaal voedsellab’ voor de eerste keer behandeld. Behalve een verankering in FUR, die gestalte kreeg in de docent Txell Diaz Blanco, was het ‘regionaal voedsellab’ ook gerelateerd aan het lectoraat Duurzame Voedselsystemen in Stedelijke Regio’s van Noël van Dooren bij Hogeschool Van Hall Larenstein. Ook nadat beide lectoraten waren afgerond, zijn Txell en Noël doorgegaan met het ‘regionaal voedsellab’ bij de masteropleiding Architectuur. 

De kern van dit programma wordt gevormd door de vraag hoe we de voedselvoorziening van een stedelijke regio of een stadsdeel regionaal en duurzaam kunnen inrichten en welke ruimtelijke vraagstukken zich daarbij aandienen. Deze publicatie is een terugblik op de drie keer (2019 - 2022) dat dit onderwerp werd behandeld.

Regionaal Voedsellab
  • Jaar: 2023
  • Ontwerp: Linda Swaap - Accu grafisch ontwerpers
  • Taal: Nederlands