Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Overleg Beeldende Kunsten (OBK)

Het OBK is het netwerkoverleg voor Beeldende Kunst en Vormgeving. Naast het SAC KUO (Sectoraal Adviscollege Kunstonderwijs) is er ook bestuurlijk overleg tussen de besturen van instellingen met kunstopleidingen. Dit is een eigen overleg waarin afstemming tussen de instituten wordt gezocht, met het doel het kunstonderwijs in de Vereniging Hogescholen gezamenlijk goed te vertegenwoordigen.

Naast de verantwoordelijkheid op het gebied van de opleidings- en beroepsprofielen draagt het OBK bij aan relevante, onderlinge kennisdeling.

Inhoudsopgave

Werkgroep Opleidings- en Beroepsprofielen

The OBK is responsible for the constant re-evaluation of the educational and professional profile of fine art and design ('beroepsprofiel- en opleidingsprofielen beeldende kunst en vormgeving'). In this profile, the various academies in the Netherlands, together with the professional field, determine which issues are an important part of professional practice and which competences alumni therefore must possess. The current issues that are central and were formulated in 2014 are: hybridization of professional practice, entrepreneurial spirit, technology, research & body of knowledge and skills, internationalization and lifelong learning.

About the Werkgroep

The Werkgroep is installed by the OBK in order to organize the re-evaluation of the educational and professional profile of fine art and design, and consists of the following members:

Wilhelm Weitkamp (ArtEZ, w.weitkamp@artez.nl)
Jaap Vinken (Sandberg Instituut, jaap@sandberg.nl)
Tessa Verheul (Overleg Beeldende Kunsten (OBK), tessa.verheul@rietveldacademie.nl)
Liza Voetman (Fontys Hogeschool voor de Kunsten, l.voetman@fontys.nl)
Bas Kortmann-Deelen (Willem de Kooning Academie, b.i.kortmann-deelen@hr.nl)
Marieke Mein (St.Joost School of Art & Design, m.mein@avans.nl)
Paulien Oosterhuis (HKU, Paulien Oosterhuis, paulien.oosterhuis@hku.nl

Program 12 April 2023

The meeting on April 12 is the first one in a series of meetings intended to bring together stakeholders and experts from different backgrounds: representatives from different fields and professional practices and for study leaders, educationalists and other interested parties from associate degree, bachelor's and master's programs in the field of fine art & design.

12.00-12.30

Lunch

12.30-12.40

Welcome Maaike Lauwaert (Gerrit Rietveld Academie) 
Introduction Marinda Verhoeven (HKU)

12.45-13.10

Presentation Renée Steenbergen (Researcher and advisor, focusing on urgent transitions in the art sector, board member of Platform BK)

13.15-13.40

Presentation Michel van Dartel (Lecturer Situated Design, Avans)

13.45-14.10

Presentation David Crombie (EU Strategic Planning & Research, HKU)

14.15-14.30

Break

14.30-16.00

Group sessions (different conversation formats and themes are offered from which you can choose)

16.00-16.15

Wrap-up

16.15-17.00

Drinks

Over het OBK

Positie en doelstelling

Het hoger onderwijs in Nederland is verenigd in de Vereniging Hogescholen (VH). Daarbinnen is het hoger onderwijs verdeeld in sectoren. Iedere sector heeft een sectoraal adviescollege (SAC) bestaande uit directeuren werkzaam in die sectoren om de bestuurders in de VH en het ministerie van OCW van advies te voorzien over de ontwikkelingen in die sector. Daarnaast stelt dit adviescollege een sectoragenda en jaagt na goedkeuring van die agenda door de besturen, ook de uitvoering van die agenda na.

Binnen die sectoren is weer een onderverdeling in netwerken. Deze netwerk adviseren weer de sectoraal adviescolleges. Daarnaast ondersteunen die netwerken dus weer de sectoragenda in hun netwerken. Maar de belangrijkste taak van het netwerk is de verantwoordelijkheid die zij hebben voor het opstellen en actueel houden van de opleidings- en beroepsprofielen van de opleiding die tot het netwerk behoren. 

Binnen de VH is het SAC KUO het adviescollege over hoger kunstonderwijs. Dit kunstonderwijs is onderverdeeld in verschillende netwerken:

  • Muziek
  • Theater & Dans
  • Beeldende Kunst en Vormgeving
  • Docent Kunst 

Leden

Vanwege die verantwoordelijkheid over opleidings- en beroepsprofielen is het belangrijk dat de instituten die opleidingen die tot het netwerk behoren, vertegenwoordigd zijn in het netwerk door personen die eindverantwoordelijkheid hebben over het cluster van opleidingen binnen het eind Instituut die binnen de reikwijdte van het netwerk vallen. Indien het cluster in het eigen instituut verspreid georganiseerd is, is het van belang dat de vertegenwoordiger in het netwerk namens dat cluster van het eigen instituut kan spreken. 

School Leden Contact
HKU Marinda Verhoeven-Spek (Voorzitter) marinda.verhoeven-spek@hku.nl 
Willem de Kooning Rotterdam Charlotte Bik (Secretatis) c.c.bik@hr.nl 
Design academy Eindhoven Janneke Schreuder (Penningmeester) janneke.schreuder@designacademy.nl
St. Joost Breda Leen Bedaux l.bedaux@avans.nl
Fontys Tilburg Alan Boom a.boom@fontys.nl
ArtEZ (Arnhem) Sharon Gesthuizen S.Gesthuizen@ArtEZ.nl
ArtEZ (Zwolle) Bob Verheijden b.verheijden@artez.nl
Gerrit Rietveld Academie Amsterdam Ben Zegers ben.zegers@rietveldacademie.nl
KABK Den Haag Fenna Hup f.hup@kabk.nl
Minerva - Hanze Groningen Maria Kaldenhoven m.w.kaldenhoven@pl.hanze.nl
  Menno Conner m.h.l.conner@pl.hanze.nl
Hogeschool Zuyd Heerlen Chequita Nahar chequita.nahar@zuyd.nl

Werkwijze 

Het OBK is geen losse entiteit, maar een samenwerking tussen instellingen. Om alles in goede banen te leiden wordt er wel met een bestuur gewerkt. De voorzitter zorgt voor afstemming met het SAC KUO.

Voorzitter: Marinda Verhoeven
Secretaris: Alan Boom/Charlotte Bik
Penningmeester: Janneke Schreuders

Tweemaal per jaar komen de OBK leden 24 uur bij elkaar. Tijdens deze bijeenkomsten zijn een mix van kennisdeling over relevante thema’s, werken aan actuele onderwerpen en onderlinge uitwisseling. Indien passend bij het thema of onderwerp, kunnen er gasten uitgenodigd worden. De instellingen zijn afwisselend host van deze bijeenkomsten. 

Kennisdeling tussen de instituten wordt gefaciliteerd door middel van Ronde Tafels, waar medewerkers van de instituten bij aan kunnen sluiten. Deze Ronde Tafels sluiten qua thematiek aan bij de sectoragenda en bij de kernactiviteiten van de opleidingen waarop de opleidingen op willen uitwisselen of samenwerken.

Alle deelnemende instituten dragen jaarlijks financieel bij om de doelstellingen en activiteiten van OBK te kunnen bekostigen. Jaarlijks wordt dit op basis van de begroting vastgesteld. De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van het aantal studenten per instituut.

Contact

Heb je vragen met betrekking tot het OBK? Neem dan contact op met [NAAM & MAIL].