Popacademie

Gitaar

Naast je hoofdvak gitaar, leer je vooral te functioneren in een band.

Dat betekent naast goed spelen ook: repertoire uitzoeken en arrangeren, partijen schrijven, optredens organiseren, repetities leiden en opnames maken. Maar zeker ook vertrouwd raken met het podium en de opnamestudio. Misschien schuilt er in jou een bandleider, studiogitarist of word je de hoofdact. Alle aspecten van goed begeleiden en soleren binnen diverse popstijlen komen aan bod.

Timing en gevoel voor tempo worden intensief getraind. Het ontwikkelen van een goede techniek krijgt veel aandacht. Net als: blues spelen, spelen vanuit klankvoorstelling, een verhaal vertellen op je gitaar, grooves spelen, goed en smaakvol begeleiden, ook in je eentje. Verder is er ruime aandacht voor noten lezen, sound, compositie en stijlverkenning.

Naast de wekelijkse hoofdvakles krijg je elke week gitaartraining in een kleine groep. Hier wordt vooral techniek en sight-reading getraind. Hoofdvak, bands en theorievakken ondersteunen elkaar. Bandrepertoire kun je behandelen met je hoofdvakdocent. Wat je in de gitaarles leert, kun je direct toepassen in de bands.

Toelatingseisen Gitaar

Om de studie in vier jaar te kunnen afronden, verwachten we al een behoorlijk niveau bij aanvang van je studie. Je niveau en ontwikkelbaarheid wordt getoetst tijdens de toelating.

  • Voorspelen van minimaal twee in stijl uiteenlopende stukken die representatief zijn voor wat je kunt.
  • Ritmetest: een ritme vasthouden bij het meespelen van een drumloop, waarbij de loop voor een aantal maten stopt.
  • Voorspelen / naspelen: er wordt een fragment voorgespeeld dat je op gehoor zo snel mogelijk moet naspelen en/of onvoorbereid meespelen met een play-along.
  • Noten lezen van een eenvoudige melodie.
  • Akkoordsymbolen lezen, 3 en 4 klanken (inclusief aanwijzingen t.a.v. ritme en vorm), zowel begeleidend als solistisch.

 Bekijk de instructievideo Gitaar:

 Bekijk de instructievideo Theorie: