Het vak allround gitaar is een ideale keuze voor klassieke gitaristen die hun repertoire graag willen verbreden naar Fingerstyle, Bossa/Flamenco en elektrische gitaar. De gitaar heeft toch wel stilistisch het breedste repertoire van alle instrumenten – een feest om dit te mogen ontdekken!
In muziekstudio’s en op het podium is de vermenging van verschillende stijlen al lang normaal. We denken steeds meer in crossover en beginnen in te zien dat de lijn tussen ‘oud’ en ‘nieuw’ in de muziek steeds minder aan de orde is. Van docenten wordt veel flexibiliteit verwacht, als de student Johan Sebastian Bach op dezelfde waarde schat als Andy McKee en Eric Clapton.
De unieke studie Allround Gitaar biedt je de mogelijkheid het instrument in al zijn facetten te bestuderen. Wij richten ons op jonge musici die normaal gesproken buiten de kaders van de reguliere studies zouden vallen.
Wij zijn ervan overtuigd dat vrij, muzikaal experimenteren een groot goed van ons tijdperk is. Daarom brengt Allround Gitaar veel belangrijke muziekrichtingen en speeltechnieken bij elkaar om een nieuwe crossover te ontwikkelen. Wij bieden je als breed-geïnteresseerde gitarist een degelijke opleiding, zonder keurslijf, maar met de bedoeling je te ondersteunen in de onwikkeling van een eigen stijl – buiten de mainstream en vrij van foutieve dogma’s.
Aan het eind van de vierjarige bachelor beslis je, gedreven door je eigen smaak, hoe jouw muziek moet klinken. De ontwikkeling en verfijning van deze persoonlijke smaak is op ArtEZ hoofdzaak. Wij werken aan inhoud, creativiteit en kunde, met de student op de eerste plaats.
Naast een individueel programma, volg je een specifiek programma samen met andere studenten. Het vakkenpakket bestaat uit onder andere:
Let op: Deze studie is Engelstalig.
Je bent van harte welkom op onze open dag in november. Ook kun je op individuele basis een kennismakingsles aanvragen. Tijdens de meeloopdagen in het voorjaar kun je meekijken en -luisteren bij de gitaarlessen als je dat aanvraagt.
Als u nog vragen heeft en graag een persoonlijk gesprek met Ulrich Steier wilt hebben, dan is dat mogelijk. Neem contact op met U.Steier@ArtEZ.nl en maak een afspraak voor een videoconferentie. Deze conferenties vinden plaats op afspraak.
Naast algemene toelatingseisen zijn er ook specifieke toelatingseisen.
De genoemde werken dienen als voorbeeld. Je kunt ook andere stukken kiezen met een vergelijkbare moeilijkheidsgraad. Tijdens de auditie voer je de werken uit voor een toelatingscommissie, die kan bepalen welke delen er uitgevoerd moeten worden. De toelating duurt in totaal ongeveer 45 minuten.
één etude, bijvoorbeeld:
drie voordrachtstukken van verschillend karakter uit verschillende stijlperiodes, bijvoorbeeld:
één Jazz of Pop stuk op elektrisch gitaar, uit te voeren met een eigen band.
Eventueel kun je worden begeleid door een ensemble van conservatoriumstudenten (hieraan zijn kosten verbonden). Maar het beste is natuurlijk om met je eigen band te spelen, omdat je dan echt kunt laten horen waar je mee bezig bent en waar je sterkste punten liggen. Het niveau op elektrische gitaar hoeft niet perfect te zijn.
Naast het voordragen van bovengenoemde stukken zal er een korte lessituatie plaatsvinden. In deze lessituatie zal een docent een onderwerp doornemen, dat toepasbaar is op de gitaar. De commissie zal kijken naar je leervaardigheden en flexibiliteit als gitarist, niet naar de vaardigheden op dit onderdeel. Zo kan een les gegeven worden over diverse technieken en/of muziekstijlen b.v. finger picking, improvisatie, barokgitaar of death metal.
Een ander toelatingscriterium is een portfolio. Stuur minimaal 2 weken voor je auditie een digitaal portfolio op, waarin je duidelijk maakt waarmee je de afgelopen tijd bezig bent geweest, wat de breedte van je repertoire is en waarmee je jezelf wilt presenteren (inclusief foto's, geluids- en/of video-opnames). Dit portfolio stuur je door naar het onderwijsbureau in Zwolle: cons.zwolle@artez.nl.
Aan het eind van de auditie vindt er een gesprek plaats met de toelatingscommissie over de auditie en het portfolio.