Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Lisanne Leermakers

Interieurarchitectuur
Bachelor
LisanneLeermakers-titel werk-fotograaf22
Lisanne Leermakers

Eindwerk

Het verhaal van de stad Rotterdam

De geschiedenis van de stad Rotterdam vormde de voeding voor vier uitgewerkte ontwerpen. Reagerend op de bombardementen die in 1940 de stad troffen voeg ik met mijn ontwerpen een nieuwe laag aan de huidige tijd toe en geef ik vorm aan een soms onzichtbaar, locatie gebonden verhaal. Een museum op de lijnbaan, op het Noordereiland een plek om te herdenken.

Op twee manieren heb ik het verhaal van de stad gebruikt: 1 door te bouwen met mijn gedachten en 2 door middel van een onderzoek naar context. Dit om zo te kunnen onderzoeken hoe ik als ontwerper betekenis kan geven aan de architectuur.

Urgentie

Terug naar het lichaam

Architectuur is niet alleen politiek maar levert vooral ook een culturele bijdrage. De betekenis die de architect kan geven aan en door zijn ontwerpen kunnen niet ontstaan door een thema als duurzaamheid tot hoofddoel van een ontwerp te nemen.

De verantwoordelijkheid die ik als ontwerper heb is van mij van uiterst belang zeker in de huidige tijd waar betekenis relatief is geworden. Hierdoor is de zoektocht naar mijn visie en architectuur een kernpunt in mijn studie geweest. Dit omdat ik denk dat mijn eigen bestaanservaring niet alleen subjectief is maar ook een gedeelde waarheid heeft. Voor mij is het lichaam en de ervaring wat centraal staat.

Visie

Veel hedendaagse gebouwen maken indruk op mij, ze hebben imposante vormen, groene gevels en reiken hoog de lucht in. Maar als ik dit soort gebouwen vaker zie of bezoek ben ik eigenlijk snel verveelt. Het ontwerpen van een gebouw dat een mooi beeld oplevert is niet voldoende.
 
Architectuur is voor mij geen formalistisch object maar een ruimte die een zintuiglijke ervaring mogelijk maakt. Iets dat pas tot stand kan komen door een ontmoeting tussen gebouw en beschouwer. Een goed ontwerp is voor mij een gebouw dat een geheel is, een compositie van materiaal, detail en vorm die niet zonder elkaar en de omgeving kunnen.
 
Het zijn dit soort gebouwen die ons lijken te kunnen raken. Ze laten ons op een andere manier naar de wereld kijken. Deze ervaring gaat verder dan alleen een ‘wauw’ gevoel ze wordt een herinneringen die voor altijd met ons mee mag reizen.

Doel

Ontwerpen gaat voor mij over een zoektocht naar het geven van betekenis. Dit is voor mij een oneindig proces. Een ontwerp groeit constant door nieuw lagen informatie, gebaseerd op bijvoorbeeld analyses van een plek maar ook de verhalen en gedachten die ik heb over een ontwerp. Ik vraag mij af hoe ik een ontwerp kan maken dat past bij de context waar het zich in bevind.

Tekening en modellen helpen mij om de verzamelde informatie vorm te geven. Ik zie mijzelf als een beeldhouwer die altijd het geheel probeert te creëren maar daarvoor beseft dat de constructie, details en materiaal het geheel van een ontwerp mogelijk maken.    

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 22 juni 2021

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.