Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Celine Kleijwegt

Artisteducator in Theater
Bachelor
Celine Kleijwegt
Celine Kleijwegt

Visie

Ik pleit ervoor om het theater te gebruiken als de ontwikkelplek van de verandering. Om daar het ongemakkelijke te onderzoeken van een nog niet gevoerd gesprek. Het pijnlijke op te zoeken van de onderwerpen die nooit aangeraakt worden. Een plek waar we het echt even allemaal radicaal anders doen. We vertellen niet meer dat iets moet veranderen, we tonen de problemen niet meer. We planten radicaal in het moment het zaadje voor de verandering.


''Artistieke praktijken hebben keer op keer
bijgedragen aan de strijd voor gerechtigheid:
hetzij door het debat op gang te brengen,
de hegemonie van het zichtbare te betwisten,
of de essentie en de kaders van rechtvaardigheid zelf te betwisten.''  
– Global Activism

 

Stages

Internationaal Theater Amsterdam Academy, educatiemedewerker, 2020 
MBO Rijn IJssel, voorstelling, theatermaker, 2020  
Internationaal Theater Amsterdam, Over Hoop, regieassistent, 2019 
ISK Gerrit Komrij College, interdisciplinair project, theaterdocent, 2019 

Afstudeeressay

De afgelopen jaren ben ik voortdurend systemen van onder- drukking aan het bevragen. De jaren op ArtEZ zijn een zoektocht geweest naar hoe ik dit in mijn eigen theaterpraktijk ga doen.Ik wil het theater gebruiken als de ontwikkelplek van de verandering, als oefenruimte voor het onbekende. Aan de hand van pre-enactment (Oliver Marchart) heb ik onderzoek gedaan naar hoe ik met mijn theater meer impact kan hebben. Ik onderzocht bij andere makers hoe zij de voorwaarden van een pre-enactment gebruiken en schreef een voorstel over hoe ik theater zou willen inzetten.

Afstudeerproject

Concept - Een project over het delen van abortus ervaringen. Ik wil een podium bieden waar deze verhalen verteld kunnen worden en daarmee pogen de taboes rond abortus te doorbreken. Ik wil het hebben over wat er nu allemaal in de wereld speelt rondom abortus en wat dit zegt over de positie van de vrouw in de maatschappij. De vertelde verhalen hadden als opening moeten dienen om met het publiek in gesprek te gaan. Waarin we door naar elkaar te luisteren empathie voor de ander zouden ontwikkelen. De gevoerde gesprekken hebben zich door de huidige omstandigheden niet kunnen vormen tot de representatie die ik voor ogen had voor mijn afstudeervoorstelling. Voor mij is theater live, verbinding maken met het publiek. Wat ik op het online festival heb getoond is een concept, een conceptie, een begrip, denkbeeld, een gedachte.

 

 

 

 

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 25 juni 2021

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.