Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Lars Meijer

Creative Writing
Bachelor
Lars Meijer
Lars Meijer

Ik wilde voor mijn afstudeerwerk onderzoek doen naar masculiniteit, mannelijkheid en geweld. Ik kwam erachter dat, als ik wilde weten hoe ik mijn mannelijkheid vormgeef, ik moest beginnen bij mijn eigen seksualiteit. Wat hielp tijdens het schrijven was een interview met Kathy Acker waarin ik las: ‘herinneringen laten zich moeilijk gieten in een lineair narratief’. Ik dacht: als ik wil schrijven over mannelijkheid, seksualiteit of verlangen, dan moet het een fragmentarische vorm krijgen, zodat er geen sluitend antwoord kan komen over een seksualiteit die zich constant aan het ontwikkelen is.

Daarnaast merkte ik dat er in de Nederlandse letteren heel weinig homoseksuele, biseksuele of transseksuele literatuur is. Dat is gek, vond ik. Wij kloppen onszelf toch altijd op de borst dat we zo vooruitstrevend zijn en dat we het eerste land waren waar je als homoseksueel koppel kon trouwen? Waarom is er dan zo weinig over geschreven? En als erover geschreven is, dan is het vaak een schelmenroman met de protagonist als crimineel. Er is een duidelijke plaatsing van het homoseksuele lichaam binnen de Nederlandse literatuur. Ik ben niet zozeer geïnteresseerd in iemand die zijn seksualiteit heeft uitgeplozen, maar eerder in het vormingsproces van de seksualiteit. Wat als we zouden vaststellen dat seksualiteit niet een boom is, maar een wortelsysteem dat constant blijft verder schieten in de grond en nieuwe plekken ontdekt?

Het lastige is dat, wanneer je schrijft over seksuele ervaringen, je iemand daarin meeneemt. Ik heb moet letten op hoe ik mijn protagonist opvoerde, maar ook op hoe ik andere mensen opvoerde en of ze zichzelf in de omschrijvingen kunnen herkennen. Waar ligt de grens van wat je over iemand vertelt? Wanneer wordt het té persoonlijk? Dat was mijn grootste worsteling tijdens het schrijven: hoeveel kan ik vertellen? Wat is relevant om te vertellen? En wat vertelt hetgeen dat wordt verteld over de ontwikkelde seksualiteit in het werk.

Lars Meijer (1994) schrijft, dicht en leest. Hij rondde zijn studie af met Alleen mijn vrienden zijn bang, een onderzoek naar de taal rondom seksualiteit, geweld en verlangen. Eerder was hij te zien bij Onbederf’lijk Vers, het Wintertuinfestival en verscheen zijn werk bij De Optimist en De Notulen van het Onzichtbare. Hij maakt deel uit van het literaire YouTube-kanaal Poëzie & Pils waar hij hedendaagse, Nederlandstalige poëzie bespreekt.
Prijs afstudeerwerk: €12,50 (excl. verzendkosten)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 1 september 2020

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.