Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Hanan Faour

Creative Writing
Bachelor
Hanan Faour
Hanan Faour

Afgelopen kerst was ik in Canada, bij mijn familie. Het was helemaal donker en het sneeuwde een beetje, we reden langs een rij grote huizen, van die typische Noord-Amerikaanse die waarschijnlijk met zo’n bouwpakket zijn gebouwd en waar je de muren zo van kan inslaan. Mijn familie is verspreid over de hele wereld, dus ik zie ze niet vaak en dit was de eerste keer dat ik kerst met ze vierde. Ik keek naar die huizen en ik dacht: hoe bizar, en tof ook, zou het zijn als we met zijn allen, dus met mijn hele familie, in zo’n groot huis zouden wonen? Eigenlijk is het idee voor mijn afstudeerwerk daar ontstaan.  

In het verhaal staat een stamboom centraal, dus ik ben begonnen met het tekenen van die stamboom om te kijken hoe groot de familie nu eigenlijk is, wie erin zit en erbij hoort, want om eerlijk te zijn wist ik bijvoorbeeld van sommige ooms hun voornamen niet. Ik heb geprobeerd die familie in kaart te brengen en ben vanuit die stamboom verder gaan werken. Hij komt ook als afbeelding terug in het werk. 

Ik denk dat ik altijd wel schrijf over familie, over cultuur of over ergens vandaan komen. Tijdens de opleiding heb ik vaak het gevoel gehad dat ik telkens hetzelfde verhaal aan het schrijven was: het verhaal van een meisje dat niet helemaal in de ene familie past en ook niet helemaal in de andere. Een docent kwam toen met de opmerking: ‘je schrijft verhalen over mensen die ergens bij willen horen.’ Dat is ook waar dit verhaal over gaat: over bij een familie willen horen. 

Hanan Faour (1998) vertelt verhalen in tekst, beeld en html. Ze won in 2017 de El Hizjra Literatuurprijs met haar verhaal Kippen vliegen niet en droeg voor op het Nieuwe Types Festival. Ze legt je graag uit hoe haar naam wordt uitgesproken en als ze overal ter wereld zou kunnen wonen zou dat in Limburg zijn, maar dan wel, net zoals de personages in haar afstudeerwerk Als we allemaal thuis zijn, in één huis met haar hele familie. In haar afstudeerscriptie, hoe ik een schrijver moet zijn die bicultureel is maar niet alleen maar dat,  onderzoekt ze de verschillende facetten van het biculturele makerschap.  

 

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 1 september 2020

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.