Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Hans Appenzeller

Hans Appenzeller (1949) is een van de vernieuwende sieraadontwerpers van de twintigste eeuw. Vanaf de jaren zestig maakt hij sieraden van tot dan toe ongebruikelijke materialen als aluminium en rubber. De constructie en de sluiting zijn daarbij net zo belangrijk als het materiaal en de vorm. Direct na zijn opleiding aan de Rietveld Academie opent Appenzeller in 1969 in Amsterdam samen met Lous Martin de eerste Nederlandse sieradengalerie: Galerie Sieraad. Daarna heeft hij eigen winkels in Amsterdam en New York, waar hij ook tentoonstellingen met andere ontwerpers organiseert.

Voordat de modeshows zoals we die nu kennen worden ontwikkeld, bedenkt Appenzeller in de jaren zeventig samen met Jan Aarntzen catwalkshows om zijn sieraden aan het publiek te presenteren. Appenzeller heeft zijn sieraden niet gemaakt om in een vitrine te liggen, maar om gedragen te worden.

Deze monografie toont in woord en beeld het veelzijdige en omvangrijke oeuvre van Hans Appenzeller. Ivo Weyel beschrijft de levensloop van Appenzeller en Jeroen van den Eijnde duidt de betekenis en context van zijn werk. Daarnaast laat dit boek een uitgebreide selectie zien uit de grensverleggende ontwerpen van Appenzeller. 

Artikelen:

  • Eijnde, J. van den, ‘The Human Touch in Kitchen Technology. How Technologies changes our Relationships with the Rational and Ritual Kitchen’, APRIA, 01(October 2020), https://apria.artez.nl/the-human-touch-in-kitchen-technology/.
  • Eijnde, J. van den, ‘Art Research and Food Technology. From Historical Refections to Creative Speculations’, APRIA, 01(October 2020), https://apria.artez.nl/art-research-and-food-technology/.
  • Eijnde, J. van den, ‘Bauhaus, binnenhuis en (buiten)ruimte. De invloed van het Bauhaus op de opleiding Binnenhuisarchitectuur van het IvKNO’, in: M.Simon Thomas en Y. Brentjens (red.), Nederland – Bauhaus. Pioniers van een nieuwe wereld, Rotterdam 2019, pp. 252-260 (ook in een Engelse editie).
  • Eijnde, J. van den, ‘A hall of mirrors of art production. The academic workplace as copying machine’, in: H. Verkerk en M. Montalti (red.), Materialisation in Art & Design (MAD), Berlijn 2019.
  • Bruggeman, D. en J. van den Eijnde, ‘Imagining the Future through Speculative Design: Towards a New Paradigm where Art meets Science’, in: A. Abraham, P. Sagar en T. Thapa (red.), Letters to the Future, Bengaluru/Espoo 2018, pp. 37-44.

 

Jaar
2016
Uitgever
ArtEZ Press
Auteur(s)
Hans Appenzeller, Jeroen van den Eijnde, Ivo Weyel
Publicatietaal
Nederlands
Lectoraat
Lectoraat Tactical Design