Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Live muziektherapie bij vroeggeboren baby's

Therapie
Lectoraat Music-Based Therapies and Interventions
  • Partner(s): ArtEZ Conservatorium Enschede
  • Gestart in: januari 2021

Te vroeg geboren baby's op neonatale intensive-careafdelingen liggen meestal alleen in een couveuse en missen daardoor gespecialiseerde intensieve zorg die nodig is voor hun verdere ontwikkeling. Echter, overal ter wereld zingen ouders voor hun kinderen: zij gebruiken muzikaliteit om hun kinderen te troosten en contact met ze te maken. Dit gegeven dient als uitgangspunt voor het faciliteren van de helende verbinding tussen muziek, gezondheid en welzijn.

Live muziektherapie bij vroeggeboren baby's

In nauwe samenwerking met zorgprofessionals organiseert ArtEZ Conservatorium Enschede momenten waarop ouders voor hun kinderen kunnen zingen, om zo contact te maken en troost en stabiliteit te kunnen bieden – en daarmee een gezonde ontwikkeling te ondersteunen. Uit onderzoek blijkt dat muziektherapie de fysieke groei, ademhaling en zuigfrequentie van baby's stimuleert, wat een positief effect heeft in de cruciale eerste levensfase. Momenteel wordt onderzoek gedaan naar het effect van live muziektherapie ter vermindering van stress bij te vroeg geboren baby's. Onderzoekers kijken daarbij in het bijzonder naar de dynamiek van de bloedstroom, de stressniveaus van het kind en de ouder, de interactie tussen die twee en de neurologische resultaten op de korte termijn.

De baby's krijgen drie keer per week 30 minuten live muziektherapie voor een periode van drie weken. Het doel is om gegevens te verzamelen om de effecten van live muziektherapie op zuigelingen en hun ouders, en die te evalueren en te gebruiken als basis voor uitgebreider onderzoek in de toekomst: dit project vormt de basis voor toekomstige onderzoeken en voorstellen die gericht zijn op een meer mensvriendelijke toekomst voor zowel ouder als kind.