Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

AKI BIO MATTERs

Biologie
  • Partner(s): ArtEZ AKI Academy for Art & Design
  • Gestart in: januari 2017

Er zijn veel voorbeelden van hoe wij mensen ongewenste zaken zoals afval, virussen of zelfs stof, onderschatten of actief negeren. Tegelijkertijd worden levende wezens zoals planten en dieren in een geheel andere categorie geplaatst. Zou het niet goed zijn om ál deze zaken in ogenschouw te nemen bij het voorstellen van een toekomst waarin op een meer bewuste en creatieve manier met materie wordt omgesprongen?

AKI BIO MATTERs

Het artistieke onderzoeksprogramma AKI BIO MATTERs heeft als doel de relatie tussen wetenschap en kunst te onderzoeken; een relatie die verder gaat dan alleen representatie, en is gericht op uitwisseling. Door praktisch bezig te zijn met levend materiaal worden nieuwe manieren van denken verkend, terwijl tegelijkertijd nieuwe inzichten tot nieuwe manieren van werken leiden. In een geglobaliseerde en onderling verbonden wereld hebben we te maken met onzekerheid en oneindige mogelijkheden wat betreft hoe ons leven eruit kan komen te zien. Een laboratorium is weliswaar een afgesloten ruimte, maar het werk dat er wordt verricht is bestemd voor in de echte wereld.

Bio-kunstenaars en bio-ontwerpers werken binnen biowetenschappelijke instellingen en laboratoria samen met wetenschappers. Zo leren ze nieuwe tools en werkwijzen kennen, die ze vervolgens in hun artistieke praktijk kunnen toepassen. Omdat kunstenaars en wetenschappers beiden een open en niet op winst gerichte houding hebben ten opzichte van experimenteren, bevragen en uitvinden, is de uitwisseling die tussen hen plaatsvindt interessant; zeker wanneer we ons andere werelden voorstellen. AKI BIO MATTERs is een experimentele ruimte, waarin bio-kunstenaars zich ontwikkelen tot bio-filosofen, bio-educators en bio-activisten, en waarin experimentele kunstpraktijken gecreëerd worden waarin biologie, technologie en filosofie met elkaar verstrengeld raken. Zo kunnen nieuwe gedachtegangen verkend worden.

Meer over het project