Broedplaatsen

Met broedplaatsen biedt ArtEZ studenten en alumni de kans om onder begeleiding hun artistieke signatuur verder te ontwikkelen.

Multidisciplinair researchlab ArTechLab
Multidisciplinair researchlab ArTechLab

ArtEZ heeft twee succesvolle broedplaatsen opgezet:

ArTechLab

Het ArTechLab is een multidisciplinair design, art & science researchlab, met als kernpunt nieuwe materialen en technieken. Het is een initiatief van AKI ArtEZ in Enschede, o.l.v. designer Eric Klarenbeek. Het ArTechLab heeft verbindingen met tal van personen, instellingen en bedrijven uit het onderzoeksveld.

Het lab faciliteert onder meer tools en technieken als 3D printen, lasergraveren en lasersnijden en 2 en 2.5D graveren. Het lab beschikt over meerdere 3D printers, waaronder één voor werk van 40x40x40 centimeter. Voor de deelnemers worden expertlezingen door gerenommeerde kunstenaars en ontwerpers georganiseerd. Ook kunnen zij op bezoek bij bedrijven uit het onderzoeksveld en instituten zoals de landelijke Fablabs.

Alle derde en vierdejaars studenten van ArtEZ en de Utwente kunnen een onderzoeksvoorstel indienen bij het ArTechLab. Bij de beoordeling van de voorstellen staat het innovatieve karakter voorop. De studenten van de ‘beste’ 15 ideeën worden uitgenodigd voor een werkperiode van vijf maanden, die geldt als minor. Een team dat bestaat uit adviserende kunstenaars, ontwerpers uit de beroepspraktijk, technisch instructeurs en elektronicaexperts begeleiden de studenten bij de uitvoering.

Arnhem Coming Soon

Arnhem Coming Soon is de conceptstore voor Nederlands design. In een originele mix wordt het oeuvre van Nederlandse fashion en product designers gepresenteerd. Er is werk te koop van zowel gevestigde ontwerpers als pas afgestudeerde designers. ArtEZ heeft Coming Soon in 2007 opgericht met het Arnhems Ondernemers Centrum. Inmiddels is de winkel in particuliere handen. De functie als springplank voor nieuw talent is gebleven. Er zijn regelmatig presentaties van werk van studenten en alumni.