Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
GD_NinkevanWiggen_TheGreenPepper_04
Ninke van Wiggen

Eindwerk

The Green Pepper

Uit onderzoek blijkt dat er nog steeds teveel vlees gegeten wordt. Dit staat tegenover de foodtrends van de afgelopen jaren, waarin duurzaam en bewust eten juist populairder wordt. De voordelen van vegetarisme zijn minder vervuiling van de aarde, beter voor de gezondheid van de mens en het verminderd dierenleed. Daarnaast is je maaltijd langer houdbaar, wat goed is voor de portemonnee. Verder gaat er een wereld aan variatie voor je open met een verscheidenheid aan allerlei ingrediënten. Om die kennis te delen en mensen te motiveren om meer vegetarische maaltijden te koken is de app ‘The Green Pepper’ ontworpen.

Scriptie

De Vleesburger

‘De Vleesburger' is een onderzoek naar de rol van vlees in de Nederlandse cultuur en het belang van vegetarisme. Het onderwerp voor mijn scriptie is ontstaan uit nieuwsgierigheid naar een andere voedingswijze die duurzamer is en beter voor de eigen gezondheid. Hierbij heb ik ook de vraag gesteld ‘hoe de grafisch ontwerper zijn bijdrage kan leveren aan het veranderen van de norm, van vlees naar vegetarisch’. Deze overgang wordt in mijn scriptie gevisualiseerd door de overlopende kleuren, van rood naar groen.

Download scriptie

Visie

Vegetarisme is niet iets nieuws en veel mensen eten al 2/3 keer in de week een vegetarische maaltijd. Maar uit cijfers, gepubliceerd in september 2019, blijkt dat de totale consumptie in 2018, 77,2 kg karkas gewicht aan vlees per hoofd van de bevolking was. In 2016 en 2017 was dit 76,6 kg karkas gewicht aan vlees. Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking (59%) ziet zichzelf dan ook als een vleeseter en 37% ziet zichzelf als een flexitariër en 4% is vegetariër, veganist of pescotariër. De relevantie van het onderwerp is te koppelen aan het huidige klimaatprobleem, vervuiling van de aarde, dierenleed en gezondheid van de mens. Vegetarisme is een manier om een steen bij te dragen aan het verbeteren van deze factoren. Hier ligt ook voor mij ook het belang van dit project, als mens en grafisch ontwerper.

De app ‘The Green Pepper’, fungeert als een tool om eenvoudig over te gaan op een vleesloos voedingspatroon. De hoofdfunctie is het delen van eigen gemaakte recepten met vrienden. Op deze manier stimuleer je elkaar om nieuwe dingen uit te proberen kennis uit te wisselen. Naast het delen van recepten kun je eenvoudige interactieve kookinstructies volgen die het makkelijk maken om vegetarische gerechten te koken.

Tijdens mijn studie heb ik een interesse ontwikkeld voor interactieve ontwerpen in de vorm van app en website designs. Vaak in de vorm van tools die oplossingen bieden in de vorm van een functioneel of systematisch ontwerp.

Doel

Met dit project wil ik bereiken dat meer mensen vegetarisch gaan koken of overstappen op een vegetarische levensstijl. Met dit digitale platform kan dit gerealiseerd worden en uiteindelijk de norm omgedraaid worden, van vlees naar vegetarisch.

 

 

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 30 juni 2021

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.