Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Lisa van Moort

Graphic Design
Bachelor
GD_LisaVanMoort_ChineesStaatskasboek_11 kopie
Lisa van Moort

Eindwerk

Chinees staatskasboek

Alles is te koop. Ook macht. China probeert de wereldmacht in handen te krijgen door andere landen financieel afhankelijk te maken van zichzelf. Landen gaan een lening aan met China, die zij in geld of goederen moeten terugbetalen. Kort gezegd zorgen de leningen ervoor China landen kan gebruiken als pion in hun eigen Chinese droom: Het worden van een militaire, politieke en economische wereldmacht.

Ik vind dat er in de politiek te weinig aandacht is voor de toenemende Chinese macht en zijn (communistische) gevolgen. Daarom heb ik in mijn afstudeerwerk de leningen van China gebundeld tot het ‘Chinese Staatskasboek’. 

Scriptie

De knoop in de zakdoek

Mijn scriptie

is een ode

aan het rijke verleden

dat nooit vergeten

kan

en mag

worden.

Knoop dat maar

in je zakdoek.

Mijn scriptie ‘De knoop in de zakdoek’ is een onderzoek naar de visualisatie en presentatie van geschiedenis in musea. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de gemiddelde burger steeds minder historisch besef heeft. Musea spelen een grote rol in het delen van informatie en daarom wilde ik onderzoeken hoe musea ervoor kunnen zorgen dat geschiedenis aantrekkelijker wordt. Ik heb museummedewerkers geïnterviewd en een dertiental musea onder de loep genomen. De analyses zorgden voor nieuwe inzichten op de museumwereld én op de presentatie van geschiedenis.

Download scriptie

Visie

Mijn afstudeerwerk bestaat grotendeels uit een stevig onderzoek naar de Chinese macht. Ik geloof erin dat een grondig onderzoek de basis is voor een sterk concept. Mijn maakproces verliep zoals die van elke ontwerper niet zonder bochten of heuvels. Ik wilde te veel en te ingewikkeld, waardoor de boodschap niet duidelijk over zou komen voor de kijker. Daarom heb ik gekozen om de leningen die China verstrekt, de hoofdrol te laten spelen.


Omdat de Chinese staat zelf de leningen versterkt, heb ik gekozen voor een staatskasboek als vorm. Ik wilde het boek niet te Chinees laten ogen, omdat het probleem vooral andere landen aangaat. Ik heb wel gekozen voor de Chinese kleuren geel en rood in mijn boek. Het boek begint met gele pagina’s waarop de laagste leningen staan en verlopen naar donkerrood, waar de hoogste leningen zijn te vinden. De pagina’s zijn eenvoudig en zakelijk vormgegeven omdat het om harde handel gaat. De betreffende landen zijn uit de pagina’s gelaserd, omdat China door leningen te verstrekken een deel van het land inneemt. De zwarte randjes van as maken de toon van mijn Chinese Staatskasboek duidelijk.

Doel

Mijn afstudeerwerk is een statement wat betreft de positie van China in de wereld. Ik hoop dat ik mensen aan het denken kan zetten over de opkomende (wereld)macht China. Mijn grootste wens is dat Europa of de EU zich gaat voorbereiden op de gevolgen die de macht van China met zich meebrengt.

Ambitie

In de toekomst hoop ik datavisualisaties te mogen maken van complexe vraagstukken. Ik hoop de ingewikkelde wereld eenvoudiger en begrijpelijker te mogen maken. Daarnaast heb ik een grote passie voor ambacht. In deze digitaliserende wereld is het niet gemakkelijk om het ambacht te beoefenen, maar ik wil er wel voor in staan.

 

 

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 23 juni 2021

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.