Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Christine de Kort

Graphic Design
Bachelor
GD_ChristineDeKort_Maatje_07
Christine de Kort

Eindwerk

Maatje

Er wordt steeds meer waarde gehecht aan ons uiterlijk. Op een jonge leeftijd kunnen kinderen dan ook al een negatief lichaamsbeeld ontwikkelen. Met ‘maatje’ wil ik kinderen een positief lichaamsbeeld meegeven. Dit doe ik door ze op speelse wijze kennis te laten maken met het lichaam, in al zijn vormen.

Scriptie

Niet hier om mooi te zijn

Tijdens het schrijven van mijn scriptie ‘Niet hier om mooi te zijn’ deed ik onderzoek naar de invloed van ontwerp op ons lichaamsbeeld. Ontwerpers hebben namelijk een grote invloed op wat wij als normaal beschouwen. Op dit moment worden bepaalde lichaamsidealen genormaliseerd, met alle gevolgen van dien. In mijn scriptie kijk ik naar de verschillende manieren waarop ontwerpers deze lichaamsidealen in stand houden. 

Verder zie je in mijn scriptie dat tegenwoordig steeds meer druk gelegd wordt op het behalen van deze lichaamsidealen. Dit komt doordat we ons lichaam steeds meer dan maakbaar zijn gaan zien. Dit zal uiteindelijk zorgen voor een afvlakking van de unieke verschillen tussen mensen. Ook brengt deze maakbaarheid veel ongelukkige gevoelens met zich mee. Wanneer je namelijk buiten het standaard valt, kan dit namelijk gezien worden als je eigen ‘fout’.

Ontwerp moet naar mijn mening spiegels en ramen bieden, zodat er een wereld kan ontstaan met vrijere lichaamsidealen. Mijn scriptie is dan ook een betoog naar een inclusievere ontwerpwereld. Door middel van het vieren van de verschillen tussen mensen, en deze niet te ontwijken, kunnen wij zorgen voor een positievere kijk op ons eigen lichaamsbeeld.

Download scriptie

Visie

Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in de invloed dat ontwerp kan hebben op gedrag en mentaliteit. Vooral de onbewuste invloed van ontwerp spreekt mij aan. Kinderen zijn daarin voor mij een belangrijke doelgroep. De wereld is voor hun nog niet ingekleurd.

Als ontwerper zie ik het als mijn taak op deze wereld voor hun op een positieve manier in te kleuren. Zo kwam ik op het idee om ‘Maatje’ te ontwikkelen. Het lichaamsbeeld van kinderen begint zich actief te ontwikkelen vanaf hun tweede levensjaar. Tegen de tijd dat ze zeven zijn, staat deze al vrij vast. Door kinderen in deze leeftijdsgroep bloot te stellen aan verschillende lichaamstypes, kunnen zij een diverser lichaamsbeeld ontwikkelen.

‘Maatje’ is ontworpen op een manier dat elk kind zich eraan kan relateren. Doordat de lichaamsdelen uitwisselbaar zijn, kan je met één ‘Maatje’ al talloze verschillende poppen maken. Kinderen kunnen kun creativiteit dus los laten op het product, waardoor ze op speelse en onbewuste wijze veel over het menselijke lichaam zullen leren. ‘Maatje’ valt dan ook niet alleen onder speelgoed, maar dient ook een educatief product.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 23 juni 2021

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.