Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
GD_LindeWolthuisManManMan_09
Linde Wolthuis

Eindwerk

Man man man

vrouwen krijgen niet dezelfde kwaliteit zorg als mannen

De Nederlandse gezondheidszorg is gebaseerd op het mannenlichaam en dat is te gek voor woorden. Vrouwen verschillen van mannen in elke cel, maar krijgen toch dezelfde behandeling. Dit heeft een grote impact op de kwaliteit van zorg die vrouwen vandaag de dag krijgen en kost zelfs mensenlevens. En toch is dit nog steeds niet algemeen bekend. Met mijn vervoerbare installatie wil ik bijdragen aan bewustwording over dit onderwerp in Nederland.

Disclaimer: met vrouwen bedoel ik iedereen die zich identificeert als vrouw of vrouw was bij geboorte.

Scriptie

Buitenbeeld


‘Buitenbeeld’ is een onderzoek naar de beeldvorming van autisme en welke invloed ontwerpers en andere beeldmakers hierop kunnen hebben. Mijn onderzoeksvraag luidde: Hoe kan ik als grafisch ontwerp aandacht creëren voor gender-ongelijkheid in de beeldvorming van autisme.

Download scriptie

Visie

‘Man man man’ is ontstaan toen ik er tijdens mijn scriptie achter kwam dat niet alleen in het beeld van autisme, maar in de volledige gezondheidszorg in Nederland sprake is van een mannelijke norm.

Dit komt doordat medisch onderzoek van oudsher dóór mannen en óp mannen werd uitgevoerd, en doordat vrouwen vanwege schommelende hormoonspiegels en kans op zwangerschap minder betrouwbare testresultaten leveren. Mannen als testpopulatie kosten nu eenmaal minder tijd en geld. Ondanks dat er inmiddels nieuwe regels zijn gekomen, bestaat er nog steeds een achterstand in kennis over het vrouwelijk lichaam. Het gevolg is dat in de spreekkamer iedereen wordt behandeld als een man. Toch zijn er wel degelijk verschillen. Het links laten liggen hiervan heeft impact: diagnoses worden niet of te laat gesteld, er is weinig kennis over vrouw-specifieke aandoeningen en vrouwen ervaren meer bijwerkingen van geneesmiddelen.

Doordat maar weinig mensen zich bewust zijn van deze stand van zaken, terwijl het toch de helft van de Nederlandse bevolking raakt, voel ik een grote drang om aandacht te vragen voor dit onderwerp. Sociale vraagstukken over onzichtbare problemen en het rangschikken van onoverzichtelijke informatie hebben mij gedurende mijn studie aan ArtEZ altijd beziggehouden. Geïnteresseerd als ik ben naar research-based design begon ook dit project met een inhoudelijke fascinatie voor dit onderwerp gevolgd door theoretisch onderzoek, zodat een solide basis wordt gevormd voor het maken van beeld.

Het eindresultaat is een installatie die om de week in een andere stad te zien is. Hierin staat het ontbreken van kennis centraal. Geïnspireerd door anatomische prenten en preparaten, bestaat het uit meerdere lagen, zodat de illusie wordt gewekt dat je in de binnenkant van een lichaam kan kijken en hetgeen wat normaal verborgen is, zichtbaar wordt. Elke laag presenteert een infographic die de toeschouwer stap voor stap kennis laat maken met feiten over de gender-ongelijkheid in de zorg.

Doel

De meeste mensen reageren verbaasd wanneer ze erachter komen dat niet iedereen gelijke kansen heeft op goede gezondheidszorg op dit moment in Nederland. Met mijn project wil ik zorggebruikers bewustmaken en informeren hierover, zodat verbazing plaats kan maken voor erkenning. Ik wil mensen confronteren, maar ook stil laten staan.

Ambitie

In de toekomst hoop ik dit project voort te zetten en me door middel van grafisch ontwerp nog meer in te zetten voor vrouwenrechten en andere human matters. 

 

 

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 23 juni 2021

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.