Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Zoë van Huit
Zoë van Huit

 

 

‘Waar woorden tekortschieten klinkt muziek’

Samen met zeven deelnemers schreef ik nummers over wie zij zijn. In de nummers zingen we over hun gevoelens, gedachtes en gebeurtenissen. Het album ‘Waar woorden tekortschieten klinkt muziek’ is uitgebracht op vinyl zodat de luisteraar gemotiveerd wordt om met aandacht te luisteren naar de muzikale verhalen die wij vertellen. In samenwerking met een band zijn de nummers opgenomen in de studio. De vinylplaten zijn aan te schaffen voor iedereen die wil luisteren naar onze verhalen.

Kritisch essay

Voor de Master Kunsteducatie onderzocht ik tijdens het project ‘Waar woorden tekortschieten klinkt muziek’ wat het effect is van het schrijven en zingen van een nummer over jezelf. Samen met de deelnemers maakten we in sing-and-songwriting workshops een muzikale co-creatie. In het onderzoek onderzocht ik wat het effect was op de waarneming en waardering van de deelnemer op zichzelf en muziek. Daarnaast onderzocht ik wat de reacties van de omgeving van de deelnemers waren. In de toekomst wil ik mijn eigen praktijk opzetten, daarom stelde ik mezelf de vragen: hoe ziet de inrichting van een muzikale co-creatie eruit en hoe kan ik vanuit die werkwijze mijn eigen praktijk vormgeven

Visie

Het idee voor het maken van een vinylplaat is ontstaan vanuit het luisteren naar het album ‘Leave the Light On’ van Beth Hart op vinyl. Muziek luister ik het liefst op vinyl. Op vinyl kan ik de muziek fysiek aanraken en neem ik meer de moeite om te luisteren. We zijn gewend om nieuwe muziek meteen gratis te kunnen beluisteren. Daardoor wordt de luisterervaring vrij vluchtig: er is gewoon een te groot aanbod. Beth Hart zingt over haar binnenwereld en ik herken mezelf in haar muziek. Doordat ik echt een moment neem om bewust te luisteren naar de plaat van Beth Hart hoor ik dat ze zingt over haar gedachtes en gevoelens uit het verleden. Het raakt mij recht in het hart en dat is volgens mij de kracht van kunst. Het zegt vaak meer dan woorden en kan ons helpen wanneer woorden tekortschieten. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die zelf kunst maken beter uitdrukking kunnen geven aan gevoelens en belevingen, zoals een bepaalde gebeurtenis, gemis, verdriet en geloof, aan datgene wat belangrijk is voor iemand (Overbeek, 2009). Ik vroeg mij daarom af hoe waardevol het zou zijn om je binnenwereld in een muzikaal nummer te verwerken en dit te delen met anderen. Deelnemers konden zich aanmelden voor het project en we gingen samen hun binnenwereld omzetten in muziek. De deelnemers hadden allerlei verschillende achtergronden, leeftijden en muzikale ervaringen en interesses. Iedereen mocht deelnemen aan het project, zolang je maar een stem hebt. Samen dachten we na over vragen zoals: wie ben ik, waar sta ik, met wie verbind ik me? (Trendrede, 2020). Dit leverde waardevolle gesprekken op. Tijdens het proces heb ik ontdekt en erkent waar mijn kracht als docerend musicus ligt: muziek met persoonlijke ontwikkeling verbinden.

In samenwerking met een band werden de nummers opgenomen in de studio. Uiteindelijk werden er acht nummer geperst op een vinylplaat. Nu ik ben afgestudeerd kijk ik ernaar uit om de muzikale verhalen te delen met de wereld. Iedereen die wil luisteren naar onze verhalen kan de vinylplaat aanschaffen voor € 19,50,-.Wilt u een vinylplaat aanschaffen? Contact ons: project.wwt.klinktmuziek@outlook.com

Doel

Het doel van het project is dat de deelnemers zich gezien en gehoord voelen, zoals ik in mijn nummer zing: ‘Ik zie je’. Daarnaast kregen de deelnemers de mogelijkheid om hun gedachtes en gevoelens in muziek uit te drukken, te delen met de wereld maar ook anderen uit te nodigen om hun verhaal te delen. Vanuit het samen luisteren naar de muziek zijn gesprekken gevoerd die dankzij de geschreven muziek zijn ontstaan. Muziek kan een bijdrage leveren aan verbinding tussen jou en de ander, maar ook met jezelf. Door een nummer te schrijven en zingen over eigen gedachtes en gevoelens reflecteerden de deelnemers op zichzelf en ontdekten zij nieuwe kwaliteiten. Ik hoop dat we door de verhalen anderen uitnodigen voor een muzikaal gesprek.

Ambitie 

Toen ik aan de Master Kunsteducatie begon was mijn doel het opzetten van een eigen onderneming. Tijdens mijn afstuderen heb ik hier een begin mee gemaakt en dit ga ik in de toekomst verder uitbreiden. Ik heb ontdekt wat de meerwaarde is van het combineren van muziek en persoonlijke ontwikkeling. Ik wil starten met het aanbieden van samen muziek maken, zingen en schrijven onder mijn naam ‘Zoë van Huit’. Persoonlijke ontwikkeling begint al tijdens de zwangerschap in de buik en bij de allerkleinsten. Na de zomer van 2021 start ik met z(w)angles, baby- en peutermuziek, en sing-and-songwriting workshops. Ik ga door met het schrijven en zingen van muziek, en hoop in de toekomst een album uit te brengen met eigen muziek en dit op het podium te laten horen.   

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 12 juli 2021

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.